Sara torta
Sastojci
Kore:
- 15 belanaca
- 15 kašika šečera
- 300 gr mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
I Fil:
- 15 žumanaca
- 300 gr šećera kristal
- 375 gr putera ili margarina
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 2 kesice vanile
II Fil:
- 120 gr mlevenih oraha
- 2 kesice vanile
- 1 kockica putera
- malo mleka
Ostalo:
- Šlag ili čokoladna glazura
Uputstvo
Kore:
- Dobro umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.
- Dodati orahe i brašno, pa polako špatulom promešati, da se sastojci sjedine. Od ove smese ispeći 3 kore, u plehu dimenzija 20 x 30cm, ili okruglom plehu, prečnika 26cm.
I Fil:
- Mutiti žumanca sa šećerom, dok smesa ne postane bela i penasta. Tako umućena žumanca skuvati na pari. Ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti puter, dodati skuvan i ohlađen fil, pa dobro sve izmiksati.
- Fil podeliti na dva dela. U jedan deo sipati vanilu i izmiksati. U drugi deo dodati istopljenu čokoladu pa sve izmiksati.
II Fil:
- Mlevene orahe popariti sa malo vrelog mleka. Dodati kockicu putera i vanilu, pa sve lepo izmešati i ostaviti da se malo ohladi.
- Kada su gotova sva tri fila, tortu filovati sledećim redom: kora, žuti fil, kora, čokoladni fil, kora, fil sa orasima.
- Preko torte preliti glazuru od čoklade ili premazati celu šlagom.
Napomene
Nađoh ovaj stari recept, a ni sama ne znam koliko je star i koliko ga već dugo imam. Bez obzira na to, sada sam je prvi put napravila, sigurna sam, ne i poslednji. Torta je izvanredna i kao što uvek kažem, torta sa filom na pari nema konkurenciju. Samo je napravite i probajte, obećavam uživanje u ukusu.
Poslovica za danas:
-“ Velika je snaga u onome, ko ume da prećuti i kada ima pravo.“-
Lajkujte nas: