Mančmelou
Sastojci
Kora:
- 5 žumanaca
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Šaum:
- 5 belanaca
- 1 šolja šećera kristal
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
Uputstvo
- Mikserom dobro mutiti žumanca sa šećerom, dok ne pobele.
- Dodati mleko i ulje, pa još malo izmiksati.
- Posebno izmešati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodati u smesu i ponovo miksati, da se sastojci sjedine.
- Pleh dimenzija 20 x 30 cm, obložiti papirom za pečenje ili ga podmazati na uobičajen način. Smesu izručiti u pleh i peći.
- Posebno umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa preko pečene kore premazati šne od belanaca.
- Kolač vratiti u rernu, posle par minuta isključiti rernu i ostaviti ga unutra, dok se rerna skroz ne ohladi. Ohlađen kolač premazati glazurom od čokolade.
- Kada se glazura stegne, iseći na kocke i poslužiti.
- Ako ste raspoloženi i imate dovoljno slobodnog vremena, pre nego što stavite glazuru, možete čašom formirati okrugli mančmelou, pa ga preliti glazurom od čokolade.
- Evo još jedne napomene: Pre par dana, pravila sam dve vrste peciva, u koja su išla samo žumanca, a belanca koja su ostala, (bilo ih je ukupno 4), odvojila sam u plastiku sa poklopcem i ostavila u frižider. Iskoristila sam ih za mančmelou, da dobijem veću količinu šama, tako da sam umutila ukupno 9 belanaca sa 2 šolje šećera. Nemojte nikada bacati preostala belanca ili žumanca, već kombinujte recepte i spojite lepo i korisno.
Napomene
Mančmelou je bio jedan od omiljenih kolača moje dece, pa sam ga veoma često pravila. Međutim, muke su bile dok je kolač stajao u isključenoj rerni, da bi se potpuno ohladio i šam uspeo. Jedno isto pitanje, a postavljeno milijardu puta: „Jel se ohladilo?“ E onda sam našla način da sve to izbegnem, kolač sam isključivo pravila uveče, kada deca zaspe, pa ga preko noći ostavim u rerni a ujutru samo stavim glazuru. I deca i ja zadovoljni i srećni?
Poslovica za danas:
-“ Usvojite ritam prirode – njena tajna je strpljenje.“-
Lajkujte nas: