Kolač sa višnjama
Sastojci
Kora:
- 5 celih jaja
- 150 gr šaćera kristal
- 6 kašika kiselog mleka ili jogurta
- 8 kašika ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanile
- 200 gr brašna mekog
Ostalo:
- 500 gr očišćenih višanja
- prah šećer za posipanje
Uputstvo
- Penasto umutiti jaja sa šećerom.
- Zatim dodati ostale satojke i dobro umutiti u glatku smesu.
- Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm.
- Preko smese rasporediti višnje i peći na 180*C oko pola sata.
- Ukoliko više volite da višnje ostanu na vrhu kolača, zapecite kolač bez višanja, jedno 5-6 minuta da se uhvati korica po vrhu, onda izvadite iz rerne, poređajte višnje i vratite u rernu da se ispeče do kraja.
- Ohlađen kolač iseći na kocke, posuti prah šećerom i poslužiti.
Napomene
Kolač možete praviti sa raznim vrstama voća, a takođe i sa svežim, smrznutim ili voćem iz kompota. Ja sam ovaj put koristila višnje iz kompota ali mislim da nema neke razlike. Kolač je svakako ukusan, a i sutradan ostaje sočan i mekan kao i prvi dan. Glavnu ulogu u tome igra kiselo mleko koje se dodaje u testo.
Poslovica za danas:
-“ Rana od jezika je dublja od rane koplja.“-
Lajkujte nas: