Taljatele
Sastojci
- 3 cela jajeta
- 300 gr brašna
- 1 kašičica soli
Uputstvo
- Umutiti jaja i so pa dodati brašno i zamesiti testo.
- Testo treba da bude tvrdo i da se ne lepi.
- Podeliti ga na manje delove, pa svaki deo propuštati kroz valjak na mašini za pravljenje rezanaca.
- Prvo se propusti kroz valjak na najdebljem nivou (na mojoj mašini je to broj 9). Kada testo prođe kroz valjak, formira se samo od sebe u trake.
- Zatim smanjiti debljinu na broj 6 pa svaku traku ponovo provući kroz valjak. Još jednom debljinu smanjiti na broj 3 i ponovo ih provući kroz valjak.
- Na kraju, svaku traku iseći na delu za široke rezance. Tako izrezano testo raširiti po stolnjaku i ostaviti da se suši jedan do dva dana.
- Povremeno rezanca rastresati rukama da se bolje osuše.
- U slučaju da nemate mašinicu za supu, taljatele možete i ručno iseći.
- Sto posuti brašnom pa testo rasklagijati na željenu debljinu. Kada je rastanjeno, testo umotati u rolat pa oštrim nožem seći na trake 1 cm širine. Isečene trake rasporediti preko stolnjaka i ostaviti da se suše.
Napomene
Ja sam ovaj put ostavljala malo deblje (nivo broj 5 na mašinici), jer ih tako volim. Ukus ostaje nepromenjen, jedino što se malo duže kuvaju. Takođe, količina brašna može da varira, to zavisi od veličine jaja. Inače, ove ručno pravljene taljatele su daleko ukusnije od onih kupovnih. Možete ih razviti i odmah obariti za obrok koji spremate, a možete napraviti duplu meru, osušiti ih i čuvati u nekoj kutiji, pa spremati po potrebi. Vrede svakog truda, a verujte mi, naprave se bukvalno za petnaestak minuta.
Poslovica za danas:
-“ Neka ti smirenost prestiže brzinu.“-
Lajkujte nas: