Grčka musaka
Sastojci
- 2 srednja plava patlidžana
- 300 gr mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 100 ml tomatina
- so, začin, biber, peršun i origano
Bešamel:
- 70 gr putera
- 70 gr brašna
- 600-700 ml mleka
- so, biber
Uputstvo
- Patlidžane oprati i iseći na kolutove debljine jednog prsta.
- Isečen patlidžan složiti na plato i posoliti. Ostaviti tako da odstoji oko pola sata da pusti vodu.
- Za to vreme crni luk iseći na sitne kockice i izdinstati. Dodati mleveno meso pa pržiti sve zajedno. Na pola, dodati tomatino i pržiti dok tečnost ne ispari. Na kraju, može se dodati par čenova sitno iseckanog belog luka. Posoliti, dodati mleveni biber, začin i origano po ukusu.
- Neko u fil dodaje cimet ili orašče, ja nisam, a vi možete da probate.
- Patlidžan ocediti od tečnosti koju je pustio i svaki kolut uvaljati u brašno. Sipati par kapi ulja u tiganj, poređati patlidžan i ispržiti ga sa obe strane. Povaditi patlidžan iz tiganja pa za drugu turu opet sipati par kapi ulja.
- Isprženi patlidžan poređati na dno i sa strane pekača, vatrostalne činije ili neke tepsije.
- Na patlidžan izručiti fil od mesa.
- Sada spremiti bešamel. U šerpicu staviti puter da se istopi. Dodati brašno i pržiti par sekundi pa polako dodavati po malo mleka, sve vreme mešajući žicom da se ne stvore grudvice.
- Bešamel posoliti, dodati biber i kuvati dok se ne zgusne.
- Musaku odmah preliti vrućim bešamelom.
- Ko voli, može u bešamel dodati malo kačkavalja ili nekog drugog sira.
- Musaku ubaciti u rernu zagrejanu na 170 – 180*C i peći oko 40 minuta.
- Pečenu musaku ostaviti da odstoji oko pola sata pa tek onda seći i služiti.
Napomene
„Mala insana“, što u prevodu znači „luda jabuka“, je bio naziv za patlidžan u renesansnoj Italiji. E pa evo recepta za Grčku musaku od „lude jabuke“ tj. od plavog patlidžana, koju sam prvi put jela tek prošle godine, a onda sam počela i da je pravim. Šta da vam kažem, odlična je, a kao što vidite, vrlo laka i jednostavna za pravljenje. Ostaje i sutradan sočna i ukusna, može da se konzumira i hladna, može da se podgreva bez bojazni da će da promeni ukus.
Poslovica za danas:
-“ Lud je onaj, koji se želi odreći onoga što ima, nadajući se da će dobiti ono što nema.“-
Lajkujte nas: