Đulbastije
Sastojci
Đulbastije:
- 500 gr mlevenog mesa
- 400 gr krompira
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 celo jaje
- 2 kašike brašna
- so, začin, biber
Bešamel sos:
- 100 gr margarina
- 2-3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 ml neutralne pavlake
- so i začin
Uputstvo
Đulbastije:
- Crni luk sitno iseckati. Krompir oljuštiti i izrendati na krupno. Beli luk očistiti i izgnječiti kroz presu. Sve dodati mlevenom mesu. Takođe, dodati jaje, brašno, so, začin i biber pa sve zajedno umesiti dobro rukom. Ostaviti malo u frižider da se ukusi sjedine.
- Od mesa oblikovati đulbastije, tj.praviti loptice malo veće nego za ćufte i blago ih spljoštiti između dlanova.
- Svaku đulbastiju ispržiti sa obe strane na malo ulja. Đulbastije ne treba pržiti do kraja, već samo da porumene sa obe strane.
- Pržene đulbastije složiti u vatrostalnu činiju ili u neki pekač.
Bešamel:
- U šerpicu staviti margarin da se istopi. Dodati brašno, izmešati, propržiti samo par trenutaka pa naliti mleko i neutralnu pavlaku, posoliti i dodati začin. Mešati sve vreme žicom ili varjačom, dok bešamel ne provri. Ukoliko volite, u bešamel možete dodati šaku rendanog kačkavalja ili nekog drugog sira.
- Gotov bešamel preliti preko đulbastija. Odozgo posuti seckani peršun.
- Đulbastije poklopiti i peći na 220*C oko pola sata, zatim otklopiti pa pustiti jos petnaestak minuta da se zapeku.
Napomene
Ovo jelo sam prvi put probala kod moje prijateljice Bilje i usledilo je, ništa manje nego oduševljenje. Đulbastije su zaista preukusne, mekane, sočne…nema toga, kome se đulbastije neće svideti. Obzirom na to, da se vrlo lako i brzo spremaju, domaćice moje, evo od mene, jedne ideje za današnji ručak…za prilog i salatu se snađite same.
Poslovica za danas:
-“ Nevolja podstiče snalažljivost.“-
Lajkujte nas: