Sarma

Sarma

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: Sarma, kiseli kupus, mleveno meso, suva rebra

Sastojci

  • 1 kg svinjskog mlevenog mesa
  • 20-25 listova kiselog kupusa
  • 3 glavice crnog luka
  • 4-5 komada šargarepe
  • 3 šake pirinča
  • 1 celo jaje
  • so, začin, mleveni biber i aleva paprika
  • 1 parče suve slanine
  • 500 gr suvih rebara
  • 2-3 lista lorbera
  • 1/2 kesice bibera u zrnu
  • 3 kašike masti

Uputstvo

  • Iseckati luk i šargarepu (ja to sve stavim u secka pa zajedno iseckam). Ako nemate secka, onda luk iseckajte a šargarepu izrendajte. Izdinstati zajedno luk i šargarepu na malo masti.
  • Kada je izdinstano, dodati mleveno meso i izdinstati do kraja.
  • Pirinac oprati u nekoliko voda, iscediti i ubaciti u fil od mesa. Sve dobro izmešati.
  • Dodati začin, so, mleveni biber i 2 kašičice aleve paprike. Izmešati, još malo propržiti pa skloniti sa ringle.
  • Na kraju u fil dodati jedno celo jaje i izmešati da se sjedini sa filom.
  • Liske od kupusa dobro oprati hladnom vodom, ako je kupus prekiseo onda ih preliti vodom i ostaviti da odstoje sat, dva.
  • Očisti ih od korena i savijati sarmu. Na svaku lisku staviti po kašiku fila, sa obe strane prebaciti list kupusa preko fila i saviti sarmu.
  • U lonac staviti staviti 2 kašike masti da se ugreje, dodati kašičicu aleve paprike i odmah skloniti sa ringle. Na dno složiti manje ili iscepane liske, koje ne mogu da se iskoriste za savijanje sarme.
  • Savijene sarme ređati u lonac. Kada se popuni dno lonca, poprskati malo bibera u zrnu, pobacati liske lorbera i složiti suvu slaninu i suva rebra. Sada ređajte drugi red sarmi dok ne potrošite sav fil. Odozgo opet složite ostatak slanine i rebara.
  • Pokrijte sa par listova kupusa, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri oko 2-3 sata. Sarma je kuvana kada je kupus kuvan a to morate probati s vremena na vreme.
  • Od ove količine mesa obično se savije oko 20 sarmi, par komada gore dole.
  • Jedna mala napomena, ja sarmu uvek spremam isključivo od svinjskog mesa. Probala sam sve varijante ali meni je sarma ipak najlepša od svinjskog mlevenog mesa. Vama ostaje da probate.

Napomene

„Kraljica Sarma“- mislim da su reči suvišne.
Poslovica za danas:
-“ I ljude poslušaj a i svoje pameti imaj.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Ručak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here