Sočivo sa slaninom
Sastojci
- 150-200 gr suve slanine
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 srednja krompira
- 1 veća šargarepa
- 500 gr skuvanog sočiva
Uputstvo
- Slaninu iseckati na sitne kockice, staviti u šerpu, dodati malo ulja i pržiti na srednjoj vatri.
- Kada se slanina ispržila onako reš, dodati iseckan crni luk, poklopiti i dinstati da luk postane staklast.
- Zatim dodati iseckan beli luk, skuvano sočivo, krompir i šargarepu iseckane na kockice i naliti sa oko litar ipo vode. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri da se krompir i šargarepa skuvaju.
- Na kraju dodati so, malo bibera i začin c po ukusu.
- Posebno u manjoj šerpici sipati ulje da se zagreje, dodati kašiku, dve brašna, izmešati, pa dodati alevu papriku, malo propržiti i sipati u skuvano sočivo. Kuvati još par minuta na skroz tihoj vatri i to je to. Ručak je spreman.
- Što se tiče sočiva, ja sam kupila već skuvano u konzervi, tako mi je brže i lakše, a vi odlučite sami kako ćete.
- Poslužite vruće uz kašiku kisele pavlake i spremite kašiku, ništa vam više ne treba.
Napomene
Jedan brzinski, letnji i lagan ručak. Ja lično, sočivo skoro uvek spremam u posnoj varijanti, ali sada napravih izuzetak. Ova slaninica mu da neki poseban ukus, i to odličan.
Poslovica za danas:
-„Ne dolaze sve oluje da ti unište život – neke dođu da ti raščiste put.“-
Lajkujte nas: