Posne ružice sa orasima
Sastojci
- 200 ml tople vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 ml ulja
- oko 30 kašika brašna
Fil:
- 100 gr mlevenih oraha
- 2 kašike džema po izboru
Uputstvo
- U toplu vodu sipati prašak za pecivo. Dodati ulje, promešati i dodavati kašiku po kašiku brašna, sve vreme mešajući varjačom.
- Na kraju mesiti testo rukom, par minuta. Možda će vam se učiniti da je testo premasno, ali ne brinite, tako treba.
- Posebno izmešati mlevene orahe sa džemom, da se dobije kompaktna smesa.
- Testo rastanjti na debljinu polovine prsta i okruglom modlom za krofne ili običnom čašom za vodu vaditi krugove. Na svaki krug staviti kašičicu fila, pa testo skupiti prstima sasvih strana u sredinu i slepiti, formirajući ružicu.
- Dobijene ružice poređati u pleh i peći na 200*C oko 15-20 minuta. Ispečene ružice odmah posuti obilato prah šećerom i vanilin šećerom i ostaviti da se ohladi.
- Ovako spremljene ružice mogu stajati prilično dugo.
Napomene
Podjednako ukusan kolač i u posnoj i u mrsnoj varijanti. A posebno dobro je to što, ako ga pravite za slavu recimo, možete ga napraviti dosta ranije, jer sve što duže stoji, to je prhkiji i ukusniji.
Poslovica za danas:
-„Svako ima pravo da živi kako želi, sve dok ne povređuje druge.“-
Lajkujte nas: