Posne ružice sa orasima

Posne ružice sa orasima

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: ružice, posno, orasi, džem, sitni, starinski, suvi, kolači,

Sastojci

  • 200 ml tople vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 ml ulja
  • oko 30 kašika brašna

Fil:

  • 100 gr mlevenih oraha
  • 2 kašike džema po izboru

Uputstvo

  • U toplu vodu sipati prašak za pecivo. Dodati ulje, promešati i dodavati kašiku po kašiku brašna, sve vreme mešajući varjačom.
  • Na kraju mesiti testo rukom, par minuta. Možda će vam se učiniti da je testo premasno, ali ne brinite, tako treba.
  • Posebno izmešati mlevene orahe sa džemom, da se dobije kompaktna smesa.
  • Testo rastanjti na debljinu polovine prsta i okruglom modlom za krofne ili običnom čašom za vodu vaditi krugove. Na svaki krug staviti kašičicu fila, pa testo skupiti prstima sasvih strana u sredinu i slepiti, formirajući ružicu.
  • Dobijene ružice poređati u pleh i peći na 200*C oko 15-20 minuta. Ispečene ružice odmah posuti obilato prah šećerom i vanilin šećerom i ostaviti da se ohladi.
  • Ovako spremljene ružice mogu stajati prilično dugo.

Napomene

Podjednako ukusan kolač i u posnoj i u mrsnoj varijanti. A posebno dobro je to što, ako ga pravite za slavu recimo, možete ga napraviti dosta ranije, jer sve što duže stoji, to je prhkiji i ukusniji.
Poslovica za danas:
-„Svako ima pravo da živi kako želi, sve dok ne povređuje druge.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači, Posni kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here