Siromaškice
Sastojci
- 300 ml ulja
- 150 ml vruće vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 500-600 gr brašna
Uputstvo
- U činiji pomešati ulje, vodu i prašak za pecivo. Dodavati zatim brašno, malo po malo, dok se ne umesi glatko testo.
- Testo možete rastanjiti na debljinu od pola centimetra, seći na kvadrate 5×5 cm, na svaki staviti kašičicu džema, spojiti po jedan dijagonalni kraj i ređati u pleh.
- Takođe, možete testo podeliti na 3-4 dela, svaki rastanjiti u krug, pa seći na 12 ili 16 delova, filovati džemom ili puniti jezgrom oraha i uvijati kao kiflicu.
- Siromaškice peći na 200*C dok blago ne porumene. Vruće kiflice valjati u prah šećer, pomešan sa vanilin šećerom.
Napomene
Možda im naziv nije popularan, možda i jesu sirotinjski kolači, ali za mene nemaju cenu. Ove prhke kiflice, vanilice, šapice…itd, to su kolači moga detinjstva i zato zauzimaju posebno mesto na mojoj listi.
Poslovica za danas:
-“ Gojaznost je teška. Biti fit je teško. Izaberi svoje teško.“-
Lajkujte nas: