Domaći majonez
Sastojci
- 2 cela jajeta
- 300 ml ulja
- 2 kašike limunovog soka
- 1 ravna kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika senfa
Uputstvo
- Spremite veliku teglu, prethodno opranu i dobro osušenu. Jaja neka budu sobne temperature, jer će se lakše i bolje umutiti.
- U teglu razbiti dva jajeta, sipati ulje i dodati sve ostale sastojke. Sada uzeti štapni mikser, spustiti ga na dno tegle i uključiti na najbržu brzinu. Mikser, prilikom mućenja, treba da stoji uspravno.
- Kada smesa počne da se zgušnjava, štapni mikser polako podizati do vrha tegle, sve vreme miksajući.
- Kada se smesa potpuno zgusnula i formirala struktura majoneza, mikser nekoliko puta spuštati do dna tegle i dizati do vrha, kako bi se majonez dobro umutio i kako se ne bi, prilikom stajanja, odvojilo ulje.
- To je to. Majonez je gotov. Teglu malo protresti, da se majonez poravna, staviti poklopac na teglu i odložiti u frižider do uoptrebe.
- Zapamtite par stvari:– Jaja koristite domaća ili kupite ona sa žigom i datumom na pakovanju, u renomiranim prodavnicama.– Ovako spremljen majonez u sebi ne sadrži nikakav konzervans, pa samim tim nema dug rok trajanja. Najbolje da ga odmah potrošite.– Umesto limuna, možete koristiti alkoholno sirće, potpuno je svejedno.– Vodite računa da senf ne bude previše ljut, začinjen i prejakog ukusa.
Napomene
Ako vam se desi da vam se jede majonez, ili vam treba za neke sendviče, predjelo ili nešto drugo, a mrzi vas da odete do prodavnice, napravite ga u par koraka i za par minuta. Potrebno vam je samo nekoliko namirnica, koje sasvim sigurno uvek imate u kuhinji.
Poslovica za danas:
-“ Gde je laž omrkla, tu je i osvanula.“-
Lajkujte nas: