Rižoto sa gljivama
Sastojci
- 1/2 struka praziluka
- 200 gr pečurki po izboru ja sam koristila šampinjone
- 2-3 čena belog luka
- 180 ml belog vina
- 1 šolja pirinča
- maslinovo ulje i puter
Uputstvo
- U šerpu sipati malo maslinovog ulja i dodati kocku putera. Kada se to istopi, treba da pokrije dno šerpe.
- Praziluk iseći na tanke kolutove, staviti u šerpu i kratko izdinstati. Dodati sitno iseckan beli luk, kratko propržiti, pa odmah dodati gljive, iseckane na tanke šnite i dinstati dok ne ispari sva voda.
- Na kraju dodati pirinač, pa ga pržiti kratko dok ne pobeli, sve vreme mešajući. Sipati belo vino, poklopiti i dinstati na tihoj vatri.
- Kada ispari sav alkohol, dodavati vodu malo po malo i krčkati na tihoj vatri, dok se pirinač ne skuva.
- Na kraju dodati so i biber po ukusu, sve dobro izmešati i poslužiti uz neko meso ili ga posuti parmezanom i poslužiti samog.
Napomene
Odlična kombinacija riže i gljiva, još ako imate neke šumske gljive, ukus je onda potpun. Samo da napomenem, da ukoliko želite posnu varijantu ove riže, izbacite puter a povećajte količinu maslinovog ulja ili dodajte kocku margarina, a rižoto poslužite uz ribu. Divno👌
Poslovica za danas:
-„Po jutru se dan poznaje.“-
Lajkujte nas: