Rižoto sa gljivama

Rižoto sa gljivama

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Prilog, Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: pirinač,riža,pečurke,šampinjoni,praziluk,prilog,jelo,

Sastojci

  • 1/2 struka praziluka
  • 200 gr pečurki po izboru ja sam koristila šampinjone
  • 2-3 čena belog luka
  • 180 ml belog vina
  • 1 šolja pirinča
  • maslinovo ulje i puter

Uputstvo

  • U šerpu sipati malo maslinovog ulja i dodati kocku putera. Kada se to istopi, treba da pokrije dno šerpe.
  • Praziluk iseći na tanke kolutove, staviti u šerpu i kratko izdinstati. Dodati sitno iseckan beli luk, kratko propržiti, pa odmah dodati gljive, iseckane na tanke šnite i dinstati dok ne ispari sva voda.
  • Na kraju dodati pirinač, pa ga pržiti kratko dok ne pobeli, sve vreme mešajući. Sipati belo vino, poklopiti i dinstati na tihoj vatri.
  • Kada ispari sav alkohol, dodavati vodu malo po malo i krčkati na tihoj vatri, dok se pirinač ne skuva.
  • Na kraju dodati so i biber po ukusu, sve dobro izmešati i poslužiti uz neko meso ili ga posuti parmezanom i poslužiti samog.

Napomene

Odlična kombinacija riže i gljiva, još ako imate neke šumske gljive, ukus je onda potpun. Samo da napomenem, da ukoliko želite posnu varijantu ove riže, izbacite puter a povećajte količinu maslinovog ulja ili dodajte kocku margarina, a rižoto poslužite uz ribu. Divno👌
Poslovica za danas:
-„Po jutru se dan poznaje.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Prilog, Ručak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here