Kolač sa kajsijama
Sastojci
Testo:
- 4 cela jajeta
- 150 gr šećera
- 180 gr putera ili margarina
- 220 gr brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika soka od limuna
- prstohvat soli
Fil:
- 13 celih kajsija
- 3 kašike soka od limuna
- 2 kašike šećera
Mrvice za posipanje:
- 150 gr brašna
- 75 gr šećera
- 75 gr putera ili margarina
Uputstvo
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke i sve zajedno još jednom izmiksati. Smesu prebaciti u okrugli kalup na rasklapanje, prečnika 26 cm. Ostaviti sa strane dok spremite voće.
- Kajsije oprati, prepoloviti i povaditi koštice. Preliti ih sokom od limuna, posuti šećerom i izmešati. Ovako spremljene kajsije poređati preko testa.
- Posebno u posudu staviti brašno, dodati šećer i puter, pa sa dve ruke trljati sastojke, da se dobije mrvičasta smesa. Smesu prebaciti u pleh i ravnomerno rasporediti preko kajsija.
- Kolač peći na 180*C oko sat vremena. Ispečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi, izvaditi iz kalupa i posuti prah šećerom.
- Iseći kolač na kriške i poslužiti samog ili uz kuglu sladoleda, sa šlagom ili nekim voćnim prelivom.
Napomene
Moja majka je uvek govorila da pravim kolač sa sezonskim voćem. Kako šta stiže i zri od voća, taj kolač i napravi. Pa eto, dok ne prođu kajsije, iskoristite ovaj recept, i napravite jedan fin i ukusan kolač sa kajsijama.
Poslovica za danas:
-„Ko brzi sudi, brzo se i kaje.“-
Lajkujte nas: