Plazma torta sa jagodama
Sastojci
- 600-700 gr plazma keksa u komadu
Žuti fil:
- 1,2 litra mleka
- 10 kašika šećera
- 160 gr pudinga sa ukusom vanile
- 100 gr bele čokolade
- 200 gr putera ili margarina
Beli fil:
- 500 ml slatke pavlake
Ostalo:
- 500-600 gr svežih jagoda ili nekog drugog voća ako više volite
- oko 500 ml mleka za natapanje keksa
Uputstvo
- Litar mleka sipati u šerpicu i staviti da vri. Posebno umutiti puding, šećer i 200 ml mleka. Kada je mleko provrelo, sipati umućenu smesu i skuvati puding, na uobičaje način.
- U vruć puding dodati belu čokoladu, izmešati da se čokolada istopi, pokriti providnom folijom i ostaviti da se puding ohladi. U ohlađen puding dodati puter i sve dobro izmiksati.
- Posebno umutiti slatku pavlaku.
- Jagode oprati i iseckati na sitne kockice.
- Za slaganje torte biće vam potreban pleh dimenzija 34 x 24 cm ili podešavajući kalup ako ga imate. Tepsiju obložite providnom ili alu folijom, da bi se torta lakše odvojila od tepsije, kada je prevrnete na plato.
- Na dno tepsije poređati jedan red plazma keksa, prethodno umočen u toplo mleko. Keks nije potrebno dugo natapati, već ga samo provucite kroz mleko.
- Preko keksa premazati polovinu žutog fila, posuti polovinom iseckanih jagoda i preko jagoda premazati polovinu umućene slatke pavlake.
- Ponoviti postupak još jednom. Dakle na pavlaku složiti keks, preko drugu polovinu žutog fila, drugu polovinu jagoda i drugu polovinu umućene slatke pavlake. Na kraju završiti keksom, pokriti folijom i ostaviti tortu u frižider, najbolje preko noći.
- Ako tortu slažete u tepsiju, onda keks okrećite donjim delom ka gore, da bi, kada se torta prevrne na tacnu, onaj deo gde pise "plazma" stajao ka gore. Ukoliko tortu slažete direktno na tacnu, onda keks slažete normalno, licem ka gore.
- Kada se torta ohladila i stegla, premazati je celu šlagom i ukrasiti jagodama.
Napomene
Stvarno ne znam šta bih rekla u vezi ove torte. Što se mene tiče, sve što je od plazme, to je prvo mesto. A kada se na plazmu doda fil sa ukusom vanile i bele čokolade, pomešan sa ukusom slatke pavlake i obogaćen svežim jagodama, šta onda tu treba da se objašnjava. Da ne pominjem to koliko se brzo i lako napravi. Nema dalje.
Poslovica za danas:
-„Čovek se do smrti uči.“-
Lajkujte nas: