Posne šapice
Sastojci
- 250 gr margarina
- 10 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 ml ulja
- 100 ml vode
- 100 gr mlevenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
- brašna po potrebi otprilike 1 kg
Uputstvo
- Umutiti penasto margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje i vodu, pa još jednom dobro izmiksati.
- Na kraju dodati orahe i prašak za pecivo, izmešati i sve zamesiti brašnom, da se dobije srednje meko testo, koje se ne lepi za ruke. Brašno dodavati po malo, potrebno je otprilike oko 1 kilogram.
- Svaku modlu provući kroz brašno, pa je napuniti testom. Testo u modli pritisnuti dlanom, kako bi se poravnalo i dobro utisnulo u modlu. Napunjene modle ređati u pleh i peći na 200*C, oko 20-ak minuta.
- Posebno izmešati šećer u prahu sa vanilom i šakom mlevenih oraha.
- Pečene šapice vaditi iz modle dok su još tople i valjati u mešavinu prah šećera i oraha, pa ređati na tacnu.
Napomene
Što neko reče, šapice su šapice, samo sa mašću, mada ni ove ne zaostaju skoro ni malo. Moram priznati da sam bila skeptična, ali napravila i uverila se, da su podjednako ukusne i da se prosto tope u ustima. A kao i svi suvi kolači, što duže stoje, to su mekše i lepše.
Poslovica za danas:
-„Brod u luci je siguran, ali nije za to stvoren.“-
Lajkujte nas: