Kiflice sa makom
Sastojci
Testo:
- 150 gr putera ili margarina
- 1 celo jaje
- 60 gr šećera u prahu
- 75 ml mleka
- sok i izrendana korica od pola limuna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 375 gr brašna
Fil:
- 200 gr mlevenog maka
- 120 gr šećera
- 120 ml mleka
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Brašno dodavati malo po malo, jer količina brašna može da varira u zavisnosti od veličine jajeta, limuna, itd..
- Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na sat – dva. Za to vreme skuvati fil.
- U mleko sipati šećer i staviti da provri, pa dodati mleveni mak i sve dobro izmešati. Ako vam se učini da je fil previše gust ili rastresit, slobodno dodajte još malo provrelog mleka. Ostaviti fil da se ohladi.
- Testo podeliti na tri jednaka dela. Svaki deo rastanjiti oklagijom u krug, što tanje. Na rastanjeno testo staviti 1/3 fila i razmazati ga preko celog kruga.
- Nafilovano testo iseći na 4 dela, pa svaki deo na još 4-5 delova, u zavisnosti da li želite manje ili veće kiflice. Isečene delove testa uvijati u kiflice i ređati u pleh.
- Isto uraditi i sa ostala dva dela testa.
- Kiflice peći na 200*C oko 15-20 minuta, da sasvim blago porumene, više da ostanu svetle. Pečene kiflice ostaviti da se ohlade, pa ih valjati u prah šećer.
- Poslužiti posle ručka uz kaficu.
Napomene
Možda sam i dosadna sa makom, ali šta ću kada ga obožavam, a ako me pitate koji kolač sa makom najviše volim…pa sve brate, sve.
Poslovica za danas:
-„Ne grizi ruku koja te hrani.“-
Lajkujte nas: