Aromatizovani pire krompir
Sastojci
- 1 kg krompira
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 100 gr putera
- 2 liske lorbera
- 1 kašičica majčine dušice
- 2-3 struka svežeg peršuna ili kašičica sušenog
- prstohvat mirođije
- mleka po potrebi
Uputstvo
- Recept je savršeno jednostavan, ali je krajnji rezultat više nego odličan.
- Krompir oljuštiti i skuvati na uobičajen način. Vodu u kojoj se krompir kuva obavezno posoliti, jer tokom kuvanja, krompir dobar deo soli prihvati.
- Dok se krompir kuva, u manju šerpicu sipati pavlaku i puter, dodati začinsko bilje, poklopiti i smesu kuvati na skroz tihoj vatri, da vri 5-6 minuta. Isključiti ringlu i ostaviti šerpicu poklopljenu, dok se krompir ne skuva.
- Skuvan krompir procediti i izgnježditi gnječilicom za pire. Skuvanu smesu sa začinima procediti kroz sitnu cediljku i sipati u krompir, dodati još malo soli, pa najbolje mikserom kratko izmiksati.
- Ovako dobijena smesa će biti pregusta, zato je potrebno dodavati po malo mleka, kako bi se smesa malo razredila, i dobila gustina po želji, a gustinu odredite sami.
- Pire krompir je gotov i možete ga poslužiti uz recimo, neko fino mesance u sosu.
Napomene
Mislim da je pire krompir prilog, koji se napravi najviše puta u toku jedne godine. Recept za ovaj pire je krajnje jednostavan, ali je zato ukus savršen. Inače, ako nemate u kući pavlaku za kuvanje ili puter, isto možete uraditi i sa mlekom. Dovoljno je samo da u njega ubacite začinske biljke po vašem ukusu, kuvate nekoliko minuta i njime nalijete pire. Daće mu fantastičnu aromu. Isprobajte svoju kombinaciju začina.
Poslovica za danas:
-„Nemojte ni sa kim deliti dobre ideje, zaštitite ih dok ne postanu realnost.“-
Lajkujte nas: