Pita sa borovnicama
Sastojci
Kora:
- 500 gr kora za pitu
- 250 gr putera ili margarina
Preliv:
- 5 celih jaja
- 125 gr šećera
- 500 ml slatke pavlake
- 2 limuna izrendana korica
- aroma vanile
- 300 gr borovnica mogu i višnje, maline, kupine…
Uputstvo
- U veću činiju staviti puter i istopiti ga u mikrotalasnoj. Svaku koru zgužvati, kao za gibanicu, blago potopiti u otopljen puter i ređati u okrugli ili četvrtasti pleh, dimenzija 20 x 30 cm ili prečnika 30 cm.
- Kada su sve kore upotrebljene, ukoliko je ostalo istopljenog putera, preliti ga preko kora i peći na 180*C oko 15 minuta.
- Za to vreme umutiti jaja sa šećerom, dodati slatku pavlaku, izrendanu koricu od dva limuna i malo arome vanile i sve dobro umutiti. Pitu izvaditi iz rerne, kada je blago porumenela i preliti umućenom smesom. Preko posuti borovnice, sveže ili smrznute ili pak neko drugo voće i vratiti u rernu na 180*C oko 45 minuta.
- Proveriti čačkalicom da li je pita ispečena, ako je potrebno, ostaviti je još u rerni, sve dok se ne ispeče. Ja sam je pekla skoro sat vremena.
- Ostaviti pitu da se malo ohladi, posuti šećerom u prahu i poslužiti toplu.
Napomene
Još jedan kolač koji je postao popularan, tačnije viralan, za kratko vreme. Nisam odolela da ga ne napravim i nisam ni pogrešila. Kolač tj. pita je savršenog ukusa, nije mnogo slatka, a veoma atraktivnog izgleda. Privlači me da je pravim i sa drugim voćem, pa javljam utiske opet.
Poslovica za danas:
-„Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, to znači da još uvek nije kraj.“-
Lajkujte nas: