Gibanica gužvara
Sastojci
- 1 pakovanje kora za gibanicu
- 5 celih jaja
- 500 ml jogurta
- 1 čaša kisele vode
- 1/2 čaše ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika brašna
- 2 kašike griza
- 400 gr sira po izboru
Uputstvo
- Umutiti jaja, pa dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati, da se smesa sjedini.
- Na dno pleha, dimenzija 20 x 30 cm, složiti 2-3 kore ravno, da pokriju dno i da ivice kore pređu preko ivice pleha. Jednu koru ostaviti sa strane. Zatim uzimati jednu po jednu koru, svaku zgužvati i potopiti u umućenu smesu. Natopljene kore slagati jdenu do druge u pleh.
- Sada preko gibanice prebaciti one delove kora koje vire preko ivice pleha, pa sve pokriti onom jednom korom koju smo ostavili sa strane. Ukoliko je ostalo malo fila u vanglici, sipati preko gibanice i razmazati. Poprskati gibanicu sa jednom šoljicom kisele vode i ostaviti gibu da malo odstoji, dok se rerna zagreje na 180*C.
- Gibanicu peći na 180*C oko 50-60 minuta. Ispečenu gibanicu prevrnuti sa sve plehom naopako i pleh osloniti na 4 šolje ili čaše i ostaviti tako oko 15-20 minuta.
- Zatim iseći gibanicu i poslužiti dok je topla.
Napomene
Gibanica je jelo koje ne treba posebno objašnjavati. Ne znam stvarno šta bih više rekla, a da nije već sve rečeno, osim da ovo nije poslednji recept za gibu, biće ih još sasvim sigurno.
Poslovica za danas:
-„Usamljenost rađa misao, misao nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu.“-
Lajkujte nas: