Patlidžan u prezlama
Uputstvo
- Broj patlidžana odredite prema vašim potrebama.
- Patlidžan preseći na pola, po dužini, pa svaku polovinu iseći na trake, ali tako što ćete krenuti sa sečenjem 2-3 cm od vrha pa na dole do kraja. Na taj način ćete dobiti jedan komad isečen na trake, ali pri vrhu sastavljen.
- Obe polovine potopiti desetak minuta u hladnu vodu, a zatim prebaciti u šerpu sa ključalom vodom i kuvati oko desetak minuta, dok patlidžan ne postane mekan. Izvaditi iz šerpe i ponovo vratiti u hladnu vodu par minuta.
- Izvaditi iz vode, ocediti i staviti na ubrus, da se malo prosuši.
- U tanjir staviti pola pšeničnog brašna, a pola kukuruznog. Dodati kašičicu soli, začina c i aleve paprike i sve izmešati. Patlidžan dobro uvaljati u ovu mešavinu sa svih strana i pržiti na vrelom ulju, sa obe strane.
- Ispržen patlidžan staviti na ubrus da se ocedi od viška ulja, pa posuti iseckanim belim lukom. Poslužiti kao prilog ili samostalno jelo uz neki sos po želji.
Napomene
Patlidžan je, bar kod nas, malo zapostavljen i to nepravedno. Naime, patlidžan se može spremati na dosta raznih načina, a širok je spektar njegove hranljivosti i lekovitosti. Razmislite malo o patlidžanu i uvrstite ga u vaš jelovnik, makar jednom nedeljno.
Poslovica za danas:
-„Nikada nemoj prestati da budeš dobar čovek zbog loših ljudi.“-
Lajkujte nas: