Posna sarma
Sastojci
- 1 kg crnog luka
- 400 gr šargarepe
- 400 ml ulja
- 200 gr pirinča
- oko 30 liski kiselog kupusa
- so, aleva paprika biber mleveni, biber u zrnu, lorber
Uputstvo
- Skinuti liske sa glavice kupusa, odstraniti korenasti deo sa liske i potopiti u hladnu vodu, da odstoji oko sat-dva vremena.
- U šerpu sipati ulje, dodati iseckan scrni luk i iseckanu ili izrendanu šargarepu, malo posoliti, poklopiti i polako dinstati na tihoj vatri.
- Dok se luk dinsta, skuvati pirinač, ocediti i isprati hladnom vodom.
- Kada je isparila sva voda iz luka i šargarepe, i kada je smesa počela da se prži, luk je gotov. Dodati skuvan pirinač, 2 kašičice aleve paprike, so i biber po ukusu i sve dobro izmešati.
- U dublji lonac, na dno sipati malo ulja, dodati kašičicu aleve paprike i kratko propržiti. Na dno lonca staviti par liski kupusa, da pokrije dno i pristupiti savijanju sarme.
- Na list kupusa staviti jednu punu kašiku fila, preklopiti lisku sa obe strane preko fila i polako uviti sarmu. Savijene sarme ređati u lonac, jednu do druge. Preko sarmi poprskati malo bibera u zrnu, 2-3 lista lorbera i pokriti sa par liski kupusa, da pokriju sarme. Preko staviti jedan manji plitki tanjir, kako sarme ne bi isplivale na vrh, prilikom kuvanja.
- Sada naliti sarmu vodom, tako da ogrezne, tj. da voda bude preko tanjira. Sarmu kuvati više sati na najnižoj temperaturi. Na mom šporetu jačina ringle ide do 6, a ja sam kuvala na dvojci sve vreme. Proveriti viljuškom da li je kupus kuvan.
- Poslužiti vruću sarmu, a salata vam uopšte i ne treba.
Napomene
Posna sarma me podseti na moju pokojnu svekrvu koja se zvala Ljubinka, a svi su je zvali Mara, i koja je pravila najukusniju posnu sarmu na svetu. Uvek se setim prve, čiste nedelje Uskršnjeg posta, kada smo obe započinjale post, nedeljom obavezno išle na pričest, a onda kod nje na posnu sarmu. Ovako, oni koji više nisu sa nama, žive kroz nas.
Poslovica za danas:
-„Svaki čovek mora umreti, ali smrt ne može ubiti njihova imena.“-
Lajkujte nas: