Nestle torta
Sastojci
Korice:
- 18 belanaca
- 18 kašika šećera
- 18 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika brašna
Fil:
- 18 žumanaca
- 300 gr šećera
- 375 gr putera ili margarina ili pola-pola
- 300 gr Neskvik praha za mleko
II fil:
- 300 gr slakte pavlake ili šlaga
Preliv za kore:
- 300 gr mlečne čokolade
- 6 kašika ulja
Uputstvo
- Prvo skuvati fil, kako bi se ohladio, dok se korice ispeku. Dakle, umutiti dobro žumanca sa šećerom, da smesa postane potpuno svetla i gusta. Posudu staviti u drugu posudu sa vodom koja vri i kuvati dvadesetak minuta, sve vreme mešajući smesu. Najbolje je staviti par kašičica fila na tacnu i ostaviti u frižider na par minuta, da se fil malo ohladi, pa kašičicom proveriti gustinu fila. Skuvan fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
- Umutiti dobro belanca sa šećerom u gust šaum. Dodati mlevene orahe i brašno, pa polako varjačom izmešati smesu, da se sastojci sjedine. Od ove smese ispeći 3 kore u plehu dimenzija 20 x 30 cm. Možete koristiti i za par centimetara veći pleh.
- U posudu staviti mlečnu čokoladu i ulje i istopiti na pari ili u mukrotalasnoj pećnici. Ovom istopljenom čokoladom premazati sve tri kore i ostaviti da se kore potpuno ohlade i čokolada stegne.
- Posebno umutiti mikserom puter, da se dobije penasta struktura. U umućen puter dodavati malo po malo ohlađenog fila, sve vreme muteći mikserom. Na kraju dodati Neskvik prah za mleko i ponovo sve dobro izmiksati. Dobićete jedan veoma ukusan fil sa hrskavim komadićima Neskvika.
- Takođe umutiti slatku pavlaku ili šlag, pa filovanje torte može da počne.
- Na tacnu staviti jednu koru premazanu čokoladom, staviti trećinu braon fila i poravnati, a preko fila premazati polovinu umućene slatke pavlake. Porkiti drugom korom i ponoviti postupak. Pokriti trećom korom i premazati ostatkom braon fila. Tortu pokriti folijom i ostaviti u frižider na par sati, kako bi se torta ohladila i stegla.
- Nafilovanu tortu ukrasiti po želji šlagom, čokoladnom glazurom ili nečim trećim.
Napomene
Ovu tortu je probalo više njih, sobzirom da sam je pravila suprugu za rođendan, i svi koji su je probali, tražili su mi recept. Torta je jedna od najlepših koje sam do sada probala, a sudeći po reakcijama mojih gostiju, biće da sam apsolutno u pravu. Uverite se i sami.
Poslovica za danas:
-„Strašno je to kad imate nešto važno ispričati, a nemate kome. Još je strašnije, kad imate kome, a nemate šta.“-
Lajkujte nas: