Domaće lepinje
Sastojci
- 500 gr brašna
- 250 ml vode
- 50 ml mleka
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kesica suvog ili pola kockice svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
Uputstvo
- U mlako mleko staviti šećer i kvasac, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
- U činiju sa brašnom dodati so, ulje, mlaku vodu i smesu sa kvascem. Sve dobro izmešati varjačom i ostaviti testo oko 45 minuta, da naraste. Inače, testo će biti malo ređe i lepljivo, ali ne brinite, tako treba.
- Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i blago ga premesiti. Podeliti na 4 jednaka dela, uz pomoć brašna formirati lepinjice i ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti 15-20 minuta da ponovo narastu.
- Testo sve vreme treba da ostane lepljivo i malo ređe, onako "pihtijasto", tačnije, treba da igra pod rukom. Brašno koristite samo koliko se ne bi lepilo za ruke, prilikom formiranja lepinja.
- Narasle lepinje nožem zaseći, tako da se na površini testa formiraju kvadrati. Zatim svaku lepinju premazati mlekom ili umućenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peći na 200*C oko 15-20 minuta.
- Vruće lepinje poslužiti sa kajmakom, sirom ili ih napunite ćevapčićima, kao ja.
Napomene
Ukoliko za ručak rešite da napravite pljeskavice ili ćevapčiće, onda obavezno uz njih ispecite i ove divne domaće lepinje. Drugi savet je da te pljeskavice ili ćevape ubacite u lepinje, a prilog poslužite odvojeno, pa neka svako od ukućana doda u svoju lepinju prilog po želji. Biće to savršen ručak, stomaci puni i svi zadovoljni.
Poslovica za danas:
-„Dom je mesto od kojeg kada si mlad, želiš otići, a kada ostariš, poželiš da se vratiš.“-
Lajkujte nas: