Pizzicotti – Orasnice smokvice
Sastojci
- 2 belanceta
- 350 gr mlevenih oraha
- 150 gr šećera
- malo šećera u prahu
Uputstvo
- U činiju staviti mlevene orahe i šećer i izmešati. Belanca umutiti viljuškom, samo da se malo razbiju i zapene.
- Umućena belanca sipati u orahe i šećer i umesiti najbolje rukom.
- Od smese kidati manje delove, napraviti kuglicu, pa blago između dlanova formirati valjak.
- Valjak uvaljati u prah šećer, pa palcem i kažiprstom blago uštinuti valjak, kao na slici.
- Dobijene "smokvice" ređati u pleh, obložen papirom za pečenje i peći na 180*C oko 15 minuta.
- To je to. Ostavite kolače da se ohlade i složiti u kutiju za kolače do služenja.
Napomene
Originalan naziv ovih kolača je Pizzicotti. Lično ne znam šta to znači, ali s obzirom da su me svi gosti pitali da li su kolači sa suvim smokvama, i da izgledom veoma podsećaju na suve smokve, i s obzirom da se prave slično kao naše orasnice, ja sam ih nazvala „Orasnice smokvice“. A ukus je fenomenalan.
Poslovica za danas:
-„Zdravlje ne dolazi uvek sa lekovima. Obično dolazi od mira u srcu i duši i od smeha i ljubavi.“
Lajkujte nas: