Torta Lepa Brena
Sastojci
Materijal za jednu koricu (potrebno je 3 korice):
- 6 belanaca
- 12 kašika šećera kristal
- 12 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Prvi fil:
- 18 žumanaca
- 200 gr šećera
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 250 gr putera ili margarina
Drugi fil:
- 300 gr mlevenih oraha
- 100 ml vrelog mleka
- 200 gr šećera u prahu
- 125 gr putera ili margarina
Uputstvo
- Prvo ćemo da spremimo filove, kako bi se ohladili dok pečemo korice.
- Za prvi fil mutimo žumanca sa šećerom, dok smesa ne postane skoro bela. Ovako umućenu smesu stavimo u šerpu sa vodom i kuvamo na pari, dok smesa ne postane gusta. Pred kraj, ubaciti čokoladu i mešati, da se čokolada istopi. Skuvan fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
- Za drugi fil, stavimo mleko i šećer da provri, pa vrelim mlekom prelijemo mlevene orahe. Dobro izmešamo i ostavimo da se fil potpuno ohladi.
- Sada prelazimo na korice. Dobro umutimo belanca sa šećerom, da se dobije čvrst šaum. Dodamo brašno i mlevene orahe, pa polako špatulom ili varjačom izmešamo smesu, da se sastojci potpuno sjedine. Smesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje, dimenzija 24 x 34 cm. Koricu peći na 180*C oko 15 minuta.
- Postupak ponoviti još dva puta, da se dobije ukupno tri korice. Ostaviti korice da se ohlade, a vraćamo se filovima.
- E sad, ja sam umutila zajedno 250 gr putera i 125 gr margarina. Puter filu da lepši ukus, a margarin čvrstinu, tako da uvek praktikujem mešavinu ova dva. Umućeno podeliti na dva dela, tj. na 125 gr i na 250 gr.
- U poparene i ohlađene orahe, dodati manji deo umućenog putera i margarina i sve dobro umutiti kako bi se sastojci sjedinili. Ostaviti sa strane.
- U skuvan i ohlađen fil na pari, dodati veći deo putera i margarina i sve dobro izmiksati, da se dobije fina vazdušasta krema.
- Sada sledi filovanje torte. Na plato staviti jednu koricu i premazati je polovinom fila sa orasima, pa preko rasporediti polovinu čokoladnog fila i pokriti koricom. Preko druge kore rasporediti drugu polovinu fila sa orasima, zatim drugu polovinu čokoladnog fila i sve pokriti trećom korom.
- Tortu pokriti providnom folijom i ostaviti u firžider na par sati ili preko noći, kako bi se torta potpuno ohladila i stegla.
- Sutradan toru ukrasiti po želji. Možete ostaviti malo čokoladnog fila sa strane, pa premazati celu tortu i ukrasiti orasima, ili je preliti čokoladnom glazurom. Ja sam tortu parvila za jedan ispraćaj u penziju, pa sam je obložila fondanom.
Napomene
Torta je baš po mom ukusu, pečene korice, fil na pari i puno oraha, nema dalje. Svakako je preporučujem, pogotovo za ljubitelje reforme torte, jer je veoma slična, samo sa malo više oraha.
Poslovica za danas:
-„Ako se ne boriš za ono što ti je važno, onda ti i nije toliko važno.“-
Lajkujte nas: