Palačinke sa makom
Sastojci
- 150 gr šećera
- 150 gr mleka
- 200 gr mlevenog maka
- 500 gr maskarpone sira
- vanilin šećer ili extrat vanile
Uputstvo
- U šerpicu sipati šećer i staviti na ringlu, da se šećer karamelizuje na tihoj vatri. Kada se šećer istopio, sipati mleko i kuvati, dok se sav šećer ne istopi. U vrelo karamel mleko, dodati vanilu i mleveni mak, pa sve dobro izmešati.
- Ostaviti smesu da se ohladi, a za to vreme ispecite po vašem receptu na uobičajen način. Biće vam potrebno oko 14-15 palačinki.
- Kada se fil od maka ohladio, u njega dodati maskarpone sir i sve dobro umutiti mikserom. Ukoliko želite slađi fil, dodajte još malo šećera u prahu.
- Palačinke nafilujte filom od maka i nemojte štedeti fil. Ja sam uz kraj palačinke, dužinom rasporedila dve kašike fila i uvila u rolat. Vi možete premazati celu palačinku i uviti ili je presaviti na četiri dela. Kako je vama lakše i lepše.
- Pošto se mak veoma dobro slaže sa ostalim ukusima, ja sam palačinke poslužila prelivene sosom od vanile. Sos skuvam od pola litra mleka, tri kašike šećera i dve pune kašike pudinga od vanile. Vi ih možete poslužiti same ili prelivene nekim voćnim ili čokoladnim sosom ili prelivom. Sve u svemu, uživaćete uz ove palačinke.
Napomene
Palačinke ne moraju biti uvek i obavezno sa džemom, kremom, šećerom ili orasima. Ove sa makom su izuzetnog ukusa, a izgledaju baš baš moćno. E sad, ne bih sebi oprostil, ako bih prećutala da su palačinke sa džemom od kajsija, moj favorit. Nađite i vi svog favorita među palačinkama.
Poslovica za danas:
-Samopouzdanje je tiho, a nesigurnost je glasna.“
Lajkujte nas: