Piletina u kikiriki sosu
Sastojci
- 1 kg pilećih bataka i karabataka bez kostiju
- 2 manje glavice crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 sveža paprika
- 4-5 kašika maslinovog ulja može i obično
- 150 gr kikiriki putera
- 500 ml supe od kocke
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica karija
- so, biber i suvi začin po ukusu
Uputstvo
- U šerpu, koja može da ide u rernu, sipati 2-3 kašike maslinovog ulja i zagrejati. Piletinu oprati i posoliti, pa stavljati na zagrejano ulje, da se isprži sa svake strane. Ne treba da se isprži do kraja, već samo da porumeni sa svake strane.
- Kada je piletina porumenela, izvaditi je iz šerpe na tanjir. U šerpu dodati ostatak ulja i iseckan crni luk i iseckanu svežu papriku na kockice. Pržiti zajedno da omekša i da postane staklasto. Na kraju dodati sitno iseckan beli luk i propržiti kratko, da pusti miris. Na dinstano povrće složiti isprženu piletinu.
- Posebno u šerpicu sipati 500 ml vode, pustiti da provri, pa dodati kocku, pileću ili od povrća i mešati da se kocka istopi. Zatim dodati alevu papriku, kari i puter od kikirikija i izmešati da se sastojci sjedine. Na kraju dodati so, suvi začin i biber po ukusu.
- Sos preliti preko piletine, blago promešati i ubaciti u rernu na 200*C oko pola sata.
- Poslužiti toplo uz pire krompir ili rižu.
Napomene
Savršeno ukusan ručak, koji se veoma brzo spremi. Mi smo ga jeli dva dana i bili oduševljeni. Piletina se bukvalno raspada, sos dobije na gustini, taman onoliko koliko treba, a ukus je čista desetka. Preporučujem od srca da probate.
Poslovica za danas:
-„Što više sudite, to manje volite.“-
Lajkujte nas: