Ružice – Burgenlandske kifle
Sastojci
Testo:
- 1/2 šolje toplog mleka
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 4 kašike masti
- 4 žumanceta
- brašna po potrebi
Fil:
- 4 belanceta
- 1 šolja šećera
- 200 gr mlevenih oraha
Uputstvo
- Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka. Dodati žumanca i mast i umutiti. Na kraju dodavati brašno, malo po malo, da se umesi glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
- Za fil umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i varjačom izmešati smesu da se sjedini. Fil je gotov.
- Testo podeliti na 3-4 dela, pa svaki deo rastanjiti u dugački i uski pravougaonik, na debljinu 3-4 mm.
- Rastanjeno testo premazati filom, uviti u rolat, seći pužiće, tj. ružice, debljine polovine prsta, pa ređati u pleh. Rolat treba da bude širine oko 2 prsta, jer ćete tako dobiti male, zgodne ružice. Takođe, uvijeni rolat možete seći okruglom modlom ili čašom u obliku polumeseca, što je po meni malo bolja varijanta, jer fil manje curi prilikom takvog sečenja.
- Ružice peći na 200*C oko 15 minuta, pa još vruće valjati u prah šećer.
- Inače, ovaj recept postoji i u austrijskoj kuhinji i zove se "Burgenlandske kifle", a seku ga upravo kao što sam opisala u obliku polumeseca. Što se fila tiče, testo premazuju umućenim belancima sa šećerom, a mlevene orahe posipaju obilato preko šama i uvijaju u rolat. Mislim da je to bolja opcija, jer orasi pokriju belanca, pa fil manje curi prilikom sečenja.
- Još da dodam, da će ceo postupak pravljenja ovih ružica biti na mom You Tube kanalu "Oljkina kucna radionica" za nekoliko dana, pa ukoliko vam je nešto nejasno u receptu, a vi pogledajte na snimku.
Napomene
Ovaj recept nađoh u jednom mini kuvaru koji se zove „Tragom starih recepata“. Isprobala sam dosta stvari iz ove knjižice i ostajem pri tome da su stari recepti neprevaziđeni. U ovom mini kuvaru, ovaj kolač je upisan pod imenom „Ružice“, a vi ga upišite u svesku kako vi želite, važno je da je savršeno ukusan.
Poslovica za danas:
-„Uljudnost je mudrost, stoga je nepristojnost glupost.“-
Lajkujte nas: