Dulek hleb
Sastojci
- 250 gr duleka
- 160 gr suvog grožđa
- 2 chia jajeta
- 60 ml maslinovog ulja
- 90 gr meda
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 1 čaša speltinog brašna
- malo muskatnog oraščića istruganog
- ekstrat vanile
- 1 šaka oraha za ukrašavanje
Uputstvo
- Prvo napraviti chia jaja. Za jedno chia jaje potrebno je 1 kašika chia semenki i 3 kašike vode. Nama su potrebna dva chia jajeta, znaci u činiji izmešamo 2 kašike chia semenki i 6 kašika vode i ostavimo 5-6 minuta da se smesa pretvori u žele.
- Dulek izrendamo na krupno.
- U vanglicu staviti sve sastojke osim oraha i varjačom izmešati da se sastojci sjedine. Smesu prebaciti u kalup za hleb, dimenzija 10 x 30 cm, obložen papirom za pečenje. Poravnati smesu i ukrasiti polovinama oraha. Ja sam koristila pekan orahe.
- Hleb peći na 160*C oko 60-70 minuta. Bilo bi poželjno da posle nekih pola sata pečenja, pokrijete kalup papirom za pečenje, kako gornja korica ne bi pregorela.
- Ispečen hleb izvaditi iz kalupa i pokriti krpom. Kada se hleb potpuno ohladio, iseći na kriške i poslužiti.
Napomene
U poslednje vreme sam baš često pravila banana hleb, na razne načine, e sada sam prešla na malo zdraviju verziju, bez šećera, belog brašna, jaja i mlečnih proizvoda i sa dulekom umesto banana. Kažu da je dulek „Srpska banana“, dakle to je to. Probajte, odličan jeee.
Poslovica za danas:
-„Strasti su jedini propovednici, koji nas uvek zavedu.“-
Lajkujte nas: