Lazanje
Sastojci
Crveni sos:
- 500 gr mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 500 ml soka od paradajza u tetrapaku
- ulje, so, biber, mešavina italijanskih začina
Bešamel:
- 200 gr putera
- 1 litar mleka
- brašna po potrebi
- so, biber i suvi začin
Ostalo:
- 300 gr rendanog sira kačkavalja ili nekog drugog
- 500 gr suvih kora za lazanje
Uputstvo
- U šerpu sipati malo ulja i izdinstati glavicu sitno iseckanog crnog luka. Dodati mleveno meso i zajedno dinstati, dok sva tečnost ne ispari. Zatim dodati sok od paradajza, začine po ukusu i dinstati još par minuta, kako bi se sve povezalo i ukusi sjedinili.
- Za bešamel spremiti drugu šerpicu, staviti puter i istopiti na tihoj vatri. Kada se puter istopio, dodavati brašno, kašiku po kašiku, i posle svake dodate kašike promešati smesu da se ujednači. Smesa treba da bude gusta, ali da može da se razlije po dnu šerpe. Tačnije, ako vam se u jednom momentu učini da, ako dodate još jednu kašiku brašna, smesa će postati zgrudvana, to je to, prestanite sa dodavanjem brašna.
- Brašno još malo propržiti na tihoj vatri, uz stalno mešanje i onda polako dodavati mleko, sve vreme mešajući žicom, kako se ne bi napravile grudvice. Mleko takođe dodavati malo po malo, pa kada dobijete strukturu kao gusto testo za palačinke, to je to. Kuvajte još par trenutaka i skinite sa vatre. Dodati so i začin c po ukusu, i bešamel je gotov.
- Spremiti malo veću vatrostalnu činiju ili neki dublji pekač i sipati malo ulja po dnu, koliko da se podmaže dno. Sada kreće ređanje lazanja:
- Na dno pekača sipati malo bešamel sosa, da pokrije dno. Preko složiti testo za lazanje. Ja sam koristila suve kore i nisam ih kuvala pre slaganja, jer nije potrebno. Vi možete koristiti sveže kore ili napraviti sami, što je još i najbolja varijanta.
- Dakle složiti jedan red testa za lazanje, preko testa sipati crveni sos sa mesom i premazati potpuno kore ovim sosom. Preko crvenog sosa ravnomerno sipati bešamel sos, pa posuti izrendan kačkavalj. Sve pokriti testom i ponoviti postupak. Znači kore, crveni sos, bešamel sos, pa kačkavalj.
- Postupak ponavljati dok ima sastojaka. Bitno je da se na kraju sve pokrije testom i preko testa sipa preostali bešamel sos, koji mora da pokrije korice. Neko na kraju sve pospe rendanim kačkavaljem, ali lično mislim da nema potrebe, posebno što se lazanje malo duže peku, pa može da pregori kačkavalj koji smo posuli po vrhu.
- Složene lazanje peći na 180*, dobrih 60-70 minuta. Kada protresete pekač, lazanje ne treba da lete po pekaču i da budu vodenaste. Dakle ako se tako ponašaju, ostavite ih u rerni da se dobro ispeku.
- Ispečene lazanje izvaditi iz rerne i ostaviti najmanje pola sata da odstoje, pre služenja.
- Iseći lazanje na kocke i poslužiti. Ja ih služim uz domaće kiselo mleko ili pavlaku.
Napomene
Ovo je recept po kome pravim lazanje već dobrih 30 godina. Ništa specijalno, ništa posebno, lazanje ko lazanje, ali ih ipak svi hvale i obožavaju kako ih napravim. Činjenica je da ja sve to radim otprilike, ne merim ni jedan sastojak, nego sve onako po osećaju, zato mi je bilo malo teže da ispišem ovaj recept. Iskreno se nadam da sam bar koliko toliko uspela da vam opišem način pripreme.
Poslovica za danas:
-„Pre zore ne može svanuti.“-
Lajkujte nas: