Podvarak sa leblebijama i suvim šljivama
Sastojci
- 700 gr kiselog kupusa ribanca
- 1 glavica crnog luka
- 4-5 čenova belog luka
- 300 gr skuvanih leblebija
- 1-2 ljute paprike sveže ili feferone
- 1 šaka suvih šljiva
- 2 lista lorbera
- ulje, so, mleveni biber, biber u zrnu, aleva paprika
Uputstvo
- U šerpu sipati ulje da pokrije dno. Dodati iseckan crni luk i kratko propržiti. Dodati zatim kiseli kupus, lorber, biber u zrnu i šoljicu vode, pa dinstati oko sat vremena, na tihoj vatri. Povremeno promešati i dodavati vodu po potrebi.
- Posle 15 – 20 minuta, dodati iseckan beli luk i iseckanu ljutu papriku. Ja sam stavila svežu, a pošto nije bila ljuta, iseckala sam dve. Ako ne volite ljuto, preskočite ovaj deo sa paprikama.
- Posle sat vremena dodati suve šljive, leblebije i začine po ukusu, sve dobro izmešati i pržiti još minut, dva. Poklopiti i ostaviti pola sata da se arome sjedine.
- Što se leblebija tiče, ja sam kupila obarene u konzervi, cena je prihvatljiva, a zaista uštedi vreme. Vi uradite kako vama odgovara.
- Poslužiti sam podvarak uz neku projicu, a možete servirati i kao prilog uz neku ribu.
Napomene
Podvarak je jelo koje obožavam, pogotovo kada ga spremim sa suvim rebrima…prste da poližeš. Ovo je neka posna i malo zdravija varijanta, a suve šljive mu daju aromu sličnu suvim rebrima. Jedino bih preskočila deo sa svežom paprikom i paprikom uopšte, po mom mišljenju, skrene ukus sa kiselog kupusa, što se meni baš i ne sviđa. Sledeći put bez paprike👍
Poslovica za danas:
-“ U radiše svega biše, u štediše još i više.“-
Lajkujte nas: