Puž gibanica
Sastojci
- 1 pakovanje kora za gibanicu
- 400-500 gr sira po izboru
Preliv:
- 4 cela jajeta
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja kisele vode
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
Uputstvo
- Sir staviti u činiju i izgnježditi viljuškom. Najbolje je kombinovati neki sitni sir sa malo fete ili krem sira, kako bi sir bolje prionuo na kore.
- Posebno umutiti jaja, so, jogurt, ulje, kiselu vodu i prašak za pecivo. Ukoliko nemate kiselu vodu, možete koristiti i običnu, ali onda dodajte još jednu kašičicu praška za pecivo. Ovu smesu ostaviti sa strane, za kraj.
- Sada ređati kore jednu na drugu, a preko svake rasporediti po malo fila, onako neobavezno. Ovako nafilovane kore uviti u rolat i oštrim nožem iseći na 12 jednakih delova.
- Isečene delove slagati u pleh dimenzija 20 x 30 cm, tako da isečene strane legnu na dno pleha, kako bi se dobio oblik pužića. Preko složene gibanice preliti umućenu smesu i ostaviti sve desetak minuta, da smesa zađe u sve delove gibanice.
- Gibanicu peći na 180* C oko 50 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Ukoliko brzo porumeni po vrhu, pokriti papirom za pečenje, kako ne bi izgorela. Ja sam pekla celih sat vremena, jer mi se učinila još uvek dekava, posle 45 minuta, i nisam pogrešila. Bila je fantastična.
- Pečenu gibanicu pokriti krpom i ostaviti da se malo prohladi i istišti. Odvajati zatim pužiće, složiti na tacnu i poslužiti. Možda na oko ne izgleda uredno, ali je zato ukus neprevaziđen.
Napomene
Još jedan način slaganja kora za gibanicu i još jedna interesantna gibanica, neobičnog oblika. Moram priznati da mi uvek privuče pažnju neka neobičnost, neki novi oblik i kreativnost, ali zaključak je uvek isti i to me raduje. Ukus svake gibanice je jedan jedini, ređali kore ovako ili onako, potpuno je svejedno. Giba je giba.
Poslovica za danas:
-„Šta pređe preko devet zuba, ode preko devet brda.“-
Lajkujte nas: