Kolač sa borovnicama i limunom
Sastojci
Mrvice za kolač:
- 60 gr šećera
- 60 gr putera ili margarina
- 1/2 kašike izrendane limunove kore
- 100 gr brašna
- prstohvat soli
Biskvit:
- 2 cela jajeta
- 180 gr šećera
- 60 gr putera ili margarina
- 1 kašika izrendane limunove kore
- 2 kašike soka od limuna
- 6 punih kašika kisele pavlake
- 260 gr brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kesica vanile
- prstohvat soli
- 300 gr sveže ili srznute borovnice
Glazura :
- 200 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- sok od pola limuna
- 1 šaka borovnica
Uputstvo
- Prvo napraviti mrvice za kolač. U činiju staviti sve sastojke, pa ih ovlaš trljati između dlanova, dok se sastojci ne sjedine i ne dobije mrvičasta smesa. Ostaviti sa strane dok se spremi smesa za biskvit.
- Umutiti penasto jaja sa šećerom, Dodati sok i koru limuna, vanilu, so, puter i kiselu pavlaku, pa dobro izmiksati. Dodati brašno i prašak za pecivo, izmiksati i na kraju dodati borovnice, pa polako, još jednom, ručno sve izmešati.
- Smesu preručiti u okrugli kalup, prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje. Poravnati smesu, pa preko rasporediti mrvice koje smo ranije spremili. Na kraju preko kolača pobacati jednu šaku borovnica.
- Kolač peći na 180*C oko sat vremena. Izvaditi kolač iz kalupa i ostaviti ga da se potpuno ohladi.
- U činiju sipati zaslađeno kondezovano mleko, sok od limuna i šaku porovnica, pa umutiti štapnim mikserom. Ukoliko nemate štapni mikser, borovnice zgnježdite viljuškom, sastavite sa druga dva sastojka i izmešajte varjačom.
- Ovom glazurom preliti ohlađen kolač.
Napomene
Da li vam se nekada desilo, da postanete svesni činjenice, da vam se sa godinama ukus potpuno promenio, i da neke stvari, koje do skoro niste mogli da podnesete, sada obožavate? Moj slučaj je da, jednostavno nisam mogla da podnesem ukus limuna u kolačima, čak ni onaj najmanji, blagi i nežni ukus limuna. A sada…da mogu, čini mi se i u proju bih ga izrendala😂
Poslovica za danas:
-„Prvo skoči, pa reci „hop“.“-
Lajkujte nas: