Kolač sa borovnicama i limunom

Kolač sa borovnicama i limunom

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: borovnice, limun, pita, kolač,

Sastojci

Mrvice za kolač:

  • 60 gr šećera
  • 60 gr putera ili margarina
  • 1/2 kašike izrendane limunove kore
  • 100 gr brašna
  • prstohvat soli

Biskvit:

  • 2 cela jajeta
  • 180 gr šećera
  • 60 gr putera ili margarina
  • 1 kašika izrendane limunove kore
  • 2 kašike soka od limuna
  • 6 punih kašika kisele pavlake
  • 260 gr brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kesica vanile
  • prstohvat soli
  • 300 gr sveže ili srznute borovnice

Glazura :

  • 200 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • sok od pola limuna
  • 1 šaka borovnica

Uputstvo

  • Prvo napraviti mrvice za kolač. U činiju staviti sve sastojke, pa ih ovlaš trljati između dlanova, dok se sastojci ne sjedine i ne dobije mrvičasta smesa. Ostaviti sa strane dok se spremi smesa za biskvit.
  • Umutiti penasto jaja sa šećerom, Dodati sok i koru limuna, vanilu, so, puter i kiselu pavlaku, pa dobro izmiksati. Dodati brašno i prašak za pecivo, izmiksati i na kraju dodati borovnice, pa polako, još jednom, ručno sve izmešati.
  • Smesu preručiti u okrugli kalup, prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje. Poravnati smesu, pa preko rasporediti mrvice koje smo ranije spremili. Na kraju preko kolača pobacati jednu šaku borovnica.
  • Kolač peći na 180*C oko sat vremena. Izvaditi kolač iz kalupa i ostaviti ga da se potpuno ohladi.
  • U činiju sipati zaslađeno kondezovano mleko, sok od limuna i šaku porovnica, pa umutiti štapnim mikserom. Ukoliko nemate štapni mikser, borovnice zgnježdite viljuškom, sastavite sa druga dva sastojka i izmešajte varjačom.
  • Ovom glazurom preliti ohlađen kolač.

Napomene

Da li vam se nekada desilo, da postanete svesni činjenice, da vam se sa godinama ukus potpuno promenio, i da neke stvari, koje do skoro niste mogli da podnesete, sada obožavate? Moj slučaj je da, jednostavno nisam mogla da podnesem ukus limuna u kolačima, čak ni onaj najmanji, blagi i nežni ukus limuna. A sada…da mogu, čini mi se i u proju bih ga izrendala😂
Poslovica za danas:
-„Prvo skoči, pa reci „hop“.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here