Mokri kolač
Sastojci
Biskvit:
- 2 cela jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka
- 2 šolje brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1 kesica vanile
- 1 kesica praška za pecivo
Preliv za koru:
- 1 šolja mleka
- 1 kašičica nes kafe u prahu
- 1 kašika ulja
- 1 kašika šećera
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 1 kašičica ulja
- 50 ml mleka
Uputstvo
- Kao meru za ovaj kolač, koristila sam šoljicu za kafu, ali ne onu sasvim malu, kakve su se nekada koristile, već onu malo veću od 150ml.
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke i sve dobro izmiksati. Smesu preručiti u okrugli kalup, prečnika 26 cm i peći na 180*C oko 20 minuta. Dok se kora peče, spremiti preliv.
- U manju šerpicu sipati mleko, nes kafu u granulama, ulje i šećer i pustiti da provri. Ako ne volite ukus kafe u kolačima, možete nes kafu zameniti recimo rumom, kao što sam ja uradila.
- Kada je kolač ispečen, prevrnuti ga tacnu i zaliti spremljenim prelivom.
- Sada na tihoj vatri istopiti mešavinu od čokolade, ulja i mleka, pa sipati preko kolača i ostaviti ga da se ohladi.
- Ukrasiti po želji i poslužiti.
Napomene
Kolač koji ćete napraviti bukvalno za pola sata, a njegov ukus će vas oboriti s nogu. Ostaće sočan i mekan i sutradan, a pravi užitak ćete doživeti kada na parče kolača stavite kašičicu nutele ili eurokrema i ubacite ga na 15-20 sekundi u mikrotalasnu da se zagreje. Eeee to je tek onda neverovatan doživljaj.
Poslovica za danas:
-“ Bolje pokliznuti nogom nego jezikom.“-
Lajkujte nas: