Školjke sa džemom
Sastojci
- 250 gr masti
- 4 kašike šećera
- 200 ml mleka
- 2 kesice vanile
- 1 kesica praška za pecivo
- izrendana korica jednog limuna
- brašna po potrebi
Ostalo:
- džem po izboru malo gušći
- šećer u prahu
Uputstvo
- Mikserom dobro umutiti mast, šećer i vanilu, da smesa postane bela i penasta. Dodati mleko i izrendanu koricu limuna i još jednom sve izmiksati.
- Na kraju dodati prašak za pecivo i brašno i zamesiti fino glatko testo.
- Testo odmah rastanjiti oklagijom, na debljinu oko pola centimetra, pa modlom ili čašom vaditi krugove od testa. Na svaki krug staviti kašičicu džema po izboru, preklopiti na pola, pa viljuškom slepiti testo po krajevima.
- Ukoliko imate modlu za pravljenje školjkica, malo će vam olakšati i ubrzati posao, ali nije neophodna.
- Napravljene školjkice ređati u pleh i peći na 180*C oko 20 minuta. Školjkice treba da ostanu svetle, zato pazite prilikom pečenja.
- Vruće školjke obilato posuti šećerom u prahu i ostaviti da se ohlade. Ako ih pravite za neku vrstu slavlja, savetujem da ih, kao i vanilice, napravite par dana ranije, jer su lepše i ukusnije, što duže stoje
Napomene
Sigurno je da se pojedini sitni slavski kolači, koji se ne peku, naprave brže i lakše, ali uvek ću prednost dati pečenim keksastim kolačima, kao što su vanilice, šapice, skoljkice, pivarke…i ostali. Po mom skromnom mišljenju, nema ukusnijih od njih, pa makar se pravili od minimalno sastojaka.
Poslovica za danas:
-„Ako ne možemo kako hoćemo, a mi ćemo kako možemo.“-
Lajkujte nas: