Preliveni kokos kolač
Sastojci
Kora:
- 3 cela jajeta
- 100 gr šećera
- 1 kesica vanile
- 100 ml mleka
- 65 ml ulja
- 75 gr otopljenog putera ili margarina
- 1 kesica praška za pecivo
- 175 gr brašna
Fil:
- 400 ml mleka
- 75 gr šećera
- 50 gr gustina
- 1 kesica vanile
- 150 ml slatke pavlake
- 100 gr bele čokolade
- 40 gr kokosa
Preliv:
- 250 ml mleka
- 75 gr šećera
Uputstvo
Kora:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom i vanilom. Dodati sve ostale sastojke i još jednom izmiksati, da se sastojci sjedine. Smesu podeliti na dva jednaka dela, pa jedan deo sipati u podmazan pleh, dimenzija 17 x 27 cm ili neki drugi sličnih dimenzija. Ja sam kolač pekla u vatrostalnoj činiji.
- Staviti koru da se peče na 175*C oko desetak minuta, samo da blago porumeni i uhvati koricu po vrhu.
- Za to vreme skuvati fil. U hladno mleko dodati šećer, vanilu i gustin i staviti da se kuva, sve vreme mešajući. Kada se fil skuvao i zgusnuo, sipati slatku pavlaku, dobro izmešati i skloniti sa ringle. Dodati zatim belu čokoladu i kokos i izmešati, kako bi se čokolada istopila i sastojci sjedinili.
- Fil podeliti na dva dela, pa jedan deo sipati preko zapečene korice i poravnati. Preko fila sipati drugi deo testa i vratiti u rernu da se ispeče do kraja. Peći i dalje na 175*C još oko 20 minuta.
- Sipati mleko i šećer u činiju i mešati, kako bi se šećer istopio. Kada je kolač pečen, preliti odmah zašećerenim hladnim mlekom i ostaviti par minuta, da kolač upije mleko.
- Na kraju preko kolača sipati drugu polovinu fila, pažljivo razmazati i na kraju posuti obilato kokosom.
- Ostaviti kolač da se ohladi. Hladan kolač iseći na kocke, pa svaku kocku ukrasiti lešnikom, bademom, nekom kokos kuglicom ili nečim što vam je pri ruci.
Napomene
Za ovu fantaziju od kolača, potrebno je odmah duplirati meru. Verujte mi na reč, nećete se pokajati. Toliko je ukusan, sočan, mekan, a napravi se veoma lako i brzo i nema šanse da ne uspe. Od srca preporučujem da ga što pre probate.
Poslovica za danas:
-„Cvet nade cveta i u najdubljoj tamnici.“
Lajkujte nas: