Sladoled popsi
Sastojci
Sladoledi:
- 250 gr mlevenog plazma keksa
- 120 gr maskarpone ili nekog drugog blagog sira
- 50 gr istopljene bele čokolade
- 40 gr istopljenog putera ili margarina
- malo soka od pomorandže
- 300 gr kupovne glazure u čašici ili čokolade u kapljicama
Uputstvo
- Za ove sladoled popse, biće vam potrebni silikonski kalup u obliku sladoleda na štapiću, kao i štapići. Ja sam svoje kalupe kupila u kineskoj radnji, ima raznih oblika i veličina, a i cena je pristupačna.
- Kalupe oprati i dobro osušiti. Glazuru istopiti, ali paziti da ne bude previše tečna. Malom četkicom za crtanje, premazati unutrašnjost kalupa glazurom i ostaviti u frižider, da se glazura stegne. Ponoviti postupak još jednom, da bi se dobio malo deblji sloj glazure, kako kasnije ne bi pucala.
- Kada ste kalupe premazali drugim slojem glazure, vratiti ih u frižider i dok se ona hladi, umesiti popse.
- U mleveni keks dodati sve sastojke osim soka i umesiti rukom. Sok dodavati na kraju postepeno, da se dobije fina mekana smesa, pogodna za oblikovanje. Smesa treba da bude malo mekša, jer će se kasnije u frižideru dodatno stegnuti.
- Kada se glazura potpuno stegla, smesom od keksa puniti kalupe, ali ne do vrha. Potrebno je da se ostavi oko 2 mm praznog prostora, do vrha kalupa. Sada provući štapić za sladoled kroz otvor na kalupu, otprilike do polovine sladoleda. U prazan prostor, koji smo ostavili, uliti glazuru, kalup malo protresti, da se glazura poravna i sve odložiti u frižider na sat vremena.
- Kada se sladoled ohladio i glazura stegla, pažljivo izvaditi sladolede iz kalupa i složiti na plato. Sladoledi se lako odvajaju od silikona, samo ih ne treba hvatati za štapić prilikom vađenja.
- Što se glazure tiče, nemojte praviti klasičnu glazuru od čokolade i ulja, jer se takva glazura lako topi i lepljiva je. Najbolje je da kupite gotovu glazuru, brzo se steže i postojana je. Ja sam kupovala belu glazuru i farbala je poslastičarskim bojama. Sve ostalo je vaša mašta i kreativnost.
Napomene
Ubeđena sam da ćete biti oduševljeni kada budete prvi put napravili ove sladoled – popse. Pri tom, ne mislim na ukus, o tome ne treba diskutovati…plazma, maskarpone i ostali sastojci čine ukus fantastičnim. Mislim na samo vađenje sladoleda iz kalupa, nećete moći da prestanete da mu se divite. Garantujem😍
Poslovica za danas:
-„Svaka ptica svome jatu leti.“-
Lajkujte nas: