Rafaelo torta

Rafaelo torta

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: rafaelo, kokos, lešnik, badem, pečena, kora, fila, na, pari,

Sastojci

Kora:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 400 gr kokosa

Fil:

  • 12 žumanaca
  • 200 gr šećera
  • 300 gr putera ili margarina ili pola pola

Ostalo:

  • 100 gr pečenog i seckanog lešnika
  • šlag ili slatka pavlaka

Uputstvo

  • Umutiti dobro žumanca sa šećerom, pa skuvati fil na pari. Skuvan fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. Za to vreme ispeći koru.
  • Umutiti dobro belanca sa šećerom, da se dobije čvrst šam. Dodati kokos i polako špatulom izmešati smesu da se sjedini.
  • Smesu izručiti u pleh dimenzija 32 x 22 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 180*C oko pola sata. Ostaviti koru da se ohladi.
  • Umutiti penasto puter, dodati ohlađen fil i sve dobro izmiksati. Filom ravnomerno premazati ohlađenu koru. Preko fila posuti pečen i iseckan lešnik, blago utapkati rukama, da lešnik fino legne u fil, pa ostaviti tortu u frižider, da se potpuno ohladi i stegne.
  • Posebno umutiti šlag ili slatku pavlaku, pa premazati celu tortu i ukrasiti po želji.

Napomene

Ovo je jedna starinska torta sa kokosom, odnosno starinska rafaelo torta. Po originalnom receptu, koji sam dobila pre sigurno 35 godina, muti se puter sa šećerom i živim žumancima. Sobzirom da više nismo sigurni u namirnice koje kupujemo, ja sam žumanca skuvala na pari. I sigurnije i ukusnije.
Poslovica za danas:
-„Ne hvataj zmije tuđim rukama.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here