Gibanica sa kiselom vodom
Sastojci
- 500 gr kora za pitu ili gibanicu
- 2 cela jajeta
- 1 čaša ulja čaša od 200 ml
- 1,5 čaša mleka
- 1 kašičica soli
Ostalo:
- 300 gr sira po izboru
- 500 ml kisele vode
Uputstvo
- Sir izgnježditi i ostaviti sa strane.
- Posebno u vanglici umutiti jaja, mleko, ulje i so.
- U tepsiju, dimenzija 20 x 30 cm, na dno staviti jednu koru ravno, a jednu koru ostaviti za kraj, da se pokrije gibanica.
- Sada ređati kore u pleh, tako što se malo naberu, kao harmonika. Svaku koru u plehu preliti sa 2-3 kašike umućenog fila, a na svaku treću koru, rasporediti malo izgnježdenog sira.
- Složenu gibanicu pokriti ostavljenom korom, krajeve zadenuti između pleha i kora i iseći na kocke. Preko složene gibanice preliti ostatak umućenog fila i zaliti sa 500 ml kisele vode. Ne brinite, nije mnogo.
- Ostaviti gibanicu par minuta da upije vodu i peći na 180*C oko sat vremena.
- Ispečenu gibanicu pokriti krpom, ostaviti 10-15 minuta, da malo odmori, a onda iseći i poslužiti dok je još topla.
Napomene
Garantujem da ništa mekše i sočnije niste probali, bar kada su pite i gibanice u pitanju. Gibanica koja je veoma brzo napravi, ne košta puno, a toliko je ukusna, i mekana da se topi u ustima. Moje preporuke od sveg srca.
Poslovica za danas:
-„Dok dišem, nadam se.“-
Lajkujte nas: