Sipana pita od jabuka
Sastojci
Testo:
- 250 gr brašna
- 250 gr griza
- 200 gr šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 1 kg jabuka nakiselih
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 gr šećera
- 100 gr malo krupnije mlevenih oraha
- 100 gr margarina
Uputstvo
- Jabuke oljuštiti i izrendati na krupno. Dodati šećer, vanilu i orahe i sve dobro izmešati. Ostaviti sa strane da pusti sok.
- U činiju sipati brašno, griz, šećer i prašak za pecivo i sve dobro izmešati. Smesu podeliti na 3 jednaka dela.
- Tepsiju, dimenzija 20 x 30 cm podmazati margarinom. Na dno tespije sipati jednu trećinu smese od suvih sastojaka i ravnomerno rasporediti po dnu pleha.
- Preko toga rasporediti polovinu izrendanih i oceđenih jabuka i blago utapkati jabuke rukom. Preko jabuka posuti drugu trećinu suvih sastojaka, pa preko toga drugu polovinu oceđenih jabuka.
- Na kraju, preko jabuka, posuti treću trećinu suvih sastojaka i ravnomerno rasporediti.
- Preko ovako složene pite preliti sok od isceđenih jabuka i preko toga izrendati na krupno margarin. Pitu peći na 180*C oko sat vremena.
- Ostaviti pitu da se potpuno ohladi, pa je posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom, umućenom od šećera u prahu i limunovog soka.
- Ohlađenu pitu iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Lenja pita sa jabukama je jedan od najčešće pravljenih kolača kod nas, a i u svetu. Upravo zbog toga, postoji more različitih recepata za nju. Od prhkog testa, sa mašću, uljem, sa jajima i bez, jogurtom, mlekom, grizom, posna i mrsna varijanta…itd itd. A ovaj recept je za one, koji ne vole da prljaju ruke, tako reći gospodska pita😂a što se ukusa tiče, šta reći osim da je savršen.
Poslovica za danas:
-„Onaj ko ima dobro zdravlje je bogat iako to ne zna.“-
Lajkujte nas: