Tiramisu
Sastojci
- oko 40 piškota
- 3 cela jajeta
- 5 kašika šećera
- 1-2 kesice vanilin šećera
- 1 kg maskarpone sira
- 400 ml čokoladnog mleka
- malo kakao praha za posipanje
Uputstvo
- Penasto umutiti jaja sa vanilom i šećerom i skuvati na pari. Dovoljno je 3-4 minuta da se kuva, samo toliko, da se termički obradi. Kada jaja zapene, skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
- U maskarpone dodati ohlađen fil i umutiti mikserom da se smesa ujednači i dobije fina, glatka krema.
- Piškote kratko potopiti u čokoladno mleko, sa obe strane, pa složiti na plato u oblik pravougaonika. Preko piškota ravnomerno rasporediti polovinu umućene kreme, a preko kreme poređati drugi red piškota, takođe blago natopljenih u čokoladno mleko.
- Na kraju staviti drugu polovinu kreme, fino poravnati i posuti kakao prahom.
- Tiramisu je gotov.
- Ostaviti da se ohladi, da se ukusi sjedine i piškote potpuno odmeknu, pa seći na kocke i poslužiti.
- Da dodam još da sam u prvi red ređala domaće piškote, koje sam sama pravila dva dana pre, a pošto su one bile manje od kupovnih, u prvi red sam složila 21 piškotu (u 3 reda po 7 piškota). U drugi red sam ređala kupovne piškote i složila sam otprilike oko 15 piškota (2 reda po 6 piškota i na dnu još 3-4 piškote presečene na pola). Ovo je samo jedan vodič za broj piškota koje su vam potrebne, i za dimenziju ovog Tiramisu kolača.
Napomene
Obožavam Tiramisu, i zbog ukusa i zbog brzine pravljenja. E sad, ovaj sam pravila za jednu trudnicu, pa sam izbegla i alkohol i kafu. Vi svakako možete čokoladno mleko zameniti kafom, sa dodatkom ruma ili nekog drugog alkohola, po vašem ukusu. U svakom slučaju, kako god da odlučite, osladićete se jednim sjajnim desertom.
Poslovica za danas:
-„Padni sedam puta, ustani osmi.“-
Lajkujte nas: