Domaće piškote
Sastojci
- 3 cela jajeta
- 65 gr šećera
- 75 gr brašna
- malo šećera u prahu za posipanje
Uputstvo
- Odvojite žumanca od belanaca. U žumanca dodati otprilike polovinu izmerenog šečera, pa mutiti mikserom dok smesa ne pobeli i ne postane gusta i penasta. Ostaviti sa strane.
- Posebno umutiti belanca sa preostalim šećerom i dobro umutiti mikserom, da se dobije čvrst šaum. U šaum dodati umućena žumanca pa polako špatulom ili varjačom izmešati smesu da se sjedine belanca i žumanca.
- Na kraju dodati brašno i ponovo sve polako izmešati.
- Smesom napuniti dresing kesu ili običnu kesu za zamrzivač, odseći vrh kese da se dobije širina jednog prsta.
- U pleh staviti papir za pečenje, pa kesom istiskati smesu u trake, dužine oko 8-10 cm. Piškote posuti prah šećerom i peći na 200*C oko 10-15 minuta, dok ne porumene.
- Vruće kekse izvaditi iz pleha, složiti na plato i ostaviti da se ohlade. Samo da dodam da su piškote, prvi dan mekane, ali nemojte da vas to zbuni, jer što duže stoje, postajaće sve "tvrđe" i keksastije. Ja sam ih ostavila tri dana da odstoje, pre nego što sam ih upotrebila za tiramisu.
Napomene
Po mom skromnom mišljenju, sve što se ručno napravi, umesi, ispeče…ne može ukusom da se poredi sa kupovnom i fabrički pravljenom hranom. Ne kažem da kupovne piškote nisu ukusne, ali domaće je domaće, bez obzira što nisu pod konac sve iste dužine i širine, ali ja sam ih svojom rukom napravila i to nema cenu. Tako je kod mene.
Poslovica za danas:
-„Samo ljubav zaustavlja mržnju. Ovo je večni zakon.“-
Lajkujte nas: