Brza karamel torta
Sastojci
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kesica učvršćivača za šlag
- 1 kašika šećera u prahu
- 5-6 kašika karamel sirupa
- 500 gr maskarpone sira
- 1-2 šake malina sveže ili smrznute
- još 2-3 kašike karamel-sirupa
- bakin kolač
Glazura:
- 100 gr mlečne čokolade
- 2 kašike ulja
- 2 kašike sitno iseckanog lešnika, badema ili oraha nije obavezno
Uputstvo
- Prvo da objasnim za bakin kolač. Možete ga sami napraviti ili kupiti gotov, a što se tiče broja komada koji su potrebni, to ćete morati sami da odredite, jer se veličina kupovnih vafla razlikuje. Ova torta se ređa u obruč prečnika 22 cm, u dva reda, pa vi otprilike izračunajte, a ako neki vafl i ostane, neće se sigurno baciti. Ukoliko pravite domaći bakin kolač, dobićete već formiran krug i biće vam lakše za ređanje.
- U vanglicu sipati slatku pavlaku, dodati učvršćivač za šlag i šećer u prahu, pa umutiti. Na kraju dodati maskarpone i karamel sirup i još jednom izmiksati, da se sastojci sjedine.
- U obruč, prečnika 22cm, staviti na dno jedan red bakinog kolača ili vafla, preko staviti polovinu fila i ravnomerno rasporediti. U sredini fila napraviti blago udubljenje, prečnika 5-6 cm, pa u njega naliti 3-4 kašike karamela, a okolo rasporediti maline.
- Preko staviti drugi red bakinog kolača i premazati ostatkom fila.
- Posebno istopiti čokoladu sa uljem, dodati iseckane lešnike, izmešati i preliti preko fila. Ovako složenu tortu ostaviti u frižider na par sati, da se ohladi i stegne.
- Iseći na kriške i poslužiti.
Napomene
Ako volite maskarpone, onda ćete ovu tortu obožavati. Napravi se bukvalno za 15-20 minuta, maskarpone i karamel u kombinajciji su najlepša bajka ukusa, a kada sve to razveselite šakom malina, e to je već jedna apsolutna ravnoteža i skladnost.
Poslovica za danas:
-„Ako uvek govoriš istinu, ne moraš pamtiti ništa.“-
Lajkujte nas: