Čokoladna torta sa jagodama
Sastojci
Kore:
- 4 cela jajeta
- 400 gr šećera
- 200 ml mleka
- 50 ml jogurta
- 5 kašika ulja
- 250 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 130 gr kakao praha
- 300 gr brašna
Voćni fil:
- 400 gr jagoda
- 100 gr šećera
- 100 ml vode
- 1 kesica pudinga od vanile
Maskarpone fil:
- 500 gr maskarpone sira
- 200 gr bele čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Uputstvo
Kore:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati tečne sastojke, pa ponovo izmiksati. Na kraju dodati suve sastojke i još jednom sve dobro umutiti mikserom. Od ove smese ispeći dve kore u okruglom plehu, prečnika 24 cm.
- Ostaviti kore da se ohlade. Jednu ohlađenu koru preseći na dva dela, a drugu na tri dela, tako da se dobiju dve deblje kore i tri tanje. Prilikom filovanja, deblje kore će biti prva i poslednja, a u sredini dođu tri tanje korice.
Voćni fil:
- U šerpicu staviti jagode, šećer i malo vode od izmerenih 100 ml. Sve to zajedno kuvati na tihoj vatri, da se jagode raspadnu i da se dobije kaša. Možete ih malo izgnježditi viljuškom ili gnječilicom za pire krompir. U ostatak vode razmutiti puding, pa dodati u jagode i skuvati fil, da se zgusne. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Maskarpone fil:
- Belu čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj i ostaviti da se malo prohladi. Čokolada treba da bude mlaka, ne sme da bude vruća.
- U posudu staviti maskarpone sir, dodati istopljenu čokoladu i umutiti mikserom, da se dobije ujednačena smesa. Sada polako dodavati slatku pavlaku, malo po malo, sve vreme muteći mikserom, dok se ne dobije gusta krema. Pazite da ne preterate sa mućenjem, zbog slatke pavlake. Krema treba da bude gusta i glatka.
- Ovu kremu umutite na samom kraju, tj. pred samo filovanje torte. Ukoliko je umutite i ostavite u frižider, dosta će se stegnuti i biće teška za premazivanje.
- Sada sledi filovanje torte. Ja uvek to volim da radim u obruču ili u kalupu u kom su se pekle kore, a vi sami odlučite kako ćete. Prvo od maskarpone fila, odvojite 1/4, pa prebacite u dresing kesu, ili običnu kesu od zamrzivača, pa odsecite vrh, a ostatak fil podeliti na dva jednaka dela.
- Uzeti jednu od one dve deblje kore, staviti na plato i premazati je polovinom maskarpone fila. Staviti drugu koru (jednu od one tri tanje korice), malo pritisnuti rukama da se slepi za fil. Sada koricu oivičiti filom koji smo stavili u kesicu, a u sredinu staviti polovinu voćnog fila i rasporediti ravnomerno do ivice belog fila.
- Preko staviti drugu tanju koricu, pa je premazati maskarpone filom, a na njega staviti treću tanju koricu i blago pritisnuti da se slepi za fil. I ovu koricu oivičiti belim filom iz kesice, a unutra rasporediti drugi deo voćnog fila i sve to prekriti poslednjom korom, onom debljom.
- Tortu pokriti providnom folijom i staviti u frižider na 3-4 sata ili najbolje preko noći.
- Ohlađenu tortu ukrasiti po želji. Ja sam je pravila jednoj devojci za rođendan, pa je bila u obliku srca, a ukrasila sam je šlagom i puter kremom. Tortu možete preliti čokoladnom glazurom ili šta već volite.
- Da dodam još da su korice fantastične, mekane, ukusne i sočne i nije ih potrebno dodatno natapati.
Napomene
Ovu tortu sam pravila dva puta u roku od nedelju dana. Prvu sam pravila duplu meru i sa malinama…šta drugo da kažem osim da je savršena. Ovu sa jagodama nisam probala, ali oni što jesu, bili su više nego zadovoljni. E sad, što se mere tiče, ova mera, po mom mišljenju, odgovara jednoj klasičnoj veličini torte, teška oko 3,5 kg. Od duple mere je ispala jedna zaista ogromna torta, teška oko 7 kg, tako da mislim, da bi možda jedna ipo mera bila savršena. Mada, poješće se svakako do poslednjeg parčeta, i ona velika i ova mala.
Poslovica za danas:
-„Bog pomaže onima koji pomognu sebi.“-
Lajkujte nas: