Čoko-malina torta
Sastojci
Kore:
- 4 cela jajeta
- 400 gr šećera
- 200 ml mleka
- 50 ml jogurta
- 250 ml tople vode
- 5 kašika ulja
- 130 gr kakao praha
- 300 gr brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašičice ekstrata vanile
Voćni fil:
- 500 gr malina svežih ili smrznutih
- 100 gr šećera
- 100 ml vode
- 1 kesica pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
Maskarpone fil:
- 500 gr maskarpone sira
- 200 gr bele čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrata vanile
Uputstvo
Kore:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Postepeno dodavati ostale sastojke i sve zajedno dobro izmiksati. Od ove smese ispeći dve kore, u okruglom plehu, prečnika 24 cm.
- Svaku koru peći na 170*C oko 45 minuta. Posle nekih pola sata, proverite čačkalicom da li je kora ispečena i ako nije, koliko otprilike još treba da se peče.
- Ispečene i ohlađene kore preseći na pet delova, tako što ćete jednu koru da presečete na pola. Te dve kore će biti prva i poslednja, prilikom filovanja. Drugu koru presečete na tri dela i dobićete tri tanje kore, a njih ćete ređati u sredinu prilikom filovanja.
- Inače, korice će se prilikom pečenja malo podići u sredini, pa kada ih budete vadili iz pleha, dok su još vruće, prevrnite ih na plato, vrhom ka platou, kako bi se to brdašce malo smanjilo. A prilikom sečenja ohlađenih korica, odsecite to brdašce, kako bi dobili ravne korice. Ja sam te odsečene vrhove iskoristila da napravim popse.
Voćni fil:
- U šerpicu staviti maline, dodati šećer i kuvati na umerenoj vatri. Posebno u vodi razmutiti puding i gustin. Kada su maline skuvane i kada su se raspale, dodati razmućenu smesu i skuvati kao puding.. Maline možete dodatno izgnježditi ručnom gnječilicom za pire krompir. Pokriti fil providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Maskarpone fil:
- Belu čokoladu rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj. U posudu staviti maskarpone, dodati istopljenu čokoladu i dobro umutiti mikserom. Sada postepeno dodavati slatku pavlaku, sve vreme miksajući. Dakle, pavlaka se ne muti posebno, već se u tečnom stanju postepeno dodaje u fil i sve vreme se muti mikserom.
- Kada se smesa izjednači i kada vidite da ste dobili potrebnu gustinu, fil je gotov. Fil umutite neposredno pred filovanje torte, da se ne bi dodatno stegao u frižideru.
- Sada sledi filovanje. Ja obično na plato stavim obruč za slaganje torte, ali nije obavezno. Od belog fila odvojiti 1/3, pa prebaciti u poslastičarsku kesu, odseći joj vrh i ostavit sa strane.
- Dakle, stavite na odgovarajući plato jednu od one dve deblje korice. Koricu premazati 1/3 belog maskarpone fila. Staviti sledeću koricu (jednu od one tri tanje korice). Tu koricu oivičite belim filom, tako što ćete istiskivati fil iz poslastičarske kese, pa u sredinu sipati polovinu fila od maline i lepo ga rasporediti preko korice.
- Staviti treću koricu, takođe jednu od onih tanjih, pa premazati 1/3 belog fila. Preko staviti treću tanku koricu, oivičiti belim filom iz kese a unutra rasporediti drugu polovinu fila od malina. Sve pokriti poslednjom korom, onom debljom, lepo pritisnuti rukama, da se sve slegne i sjedini.
- Tortu pokriti providnom folijom i odložiti u frižider na par sati ili preko noći. Kada se torta ohladila i stegla, skinuti foliju pa ukrasiti po želji. Ako vam je ostalo belog fila, možete tortu okolo premazati i popuniti praznine. Celu tortu možete ukrasiti šlagom ili glazurom od čokolade.
- Od ove količine dobijete okruglu tortu prečnika 24 cm i težine oko 3,5 kilograma. Ukoliko želite veću tortu, možete sastojke povećati za 50 posto ili ih čak duplirati. U tom slučaju možete koristiti četvrtasti pleh dimenzija 24 x 34 cm i dobićete težinu torte od oko 7 kilograma.
- Takođe, umesto malina, koje su uvek moj prioritet, možete koristiti neko drugo voće…jagode, višnje, borovnice, itd.
Napomene
Šta reći za ovu tortu, osim da je božanstvena. Korice su preukusne i sočne, a takve ostaju i sutradan. Fil od malina savršen, i daje torti osvežavajući ukus. A kada imate spoj maskarpone sira, bele čokolade i slatke pavlake, onda možete samo da zamislite kakav je to ukusan krem. Sve u svemu čista desetka.
Poslovica za danas:
-„Ljudi su najčešće onoliko sretni koliko odluče da budu.“-
Lajkujte nas: