Griz kolač sa keksom
Sastojci
- 200 gr keksa ptiber
Fil:
- 300 ml mleka
- 55 gr šećera
- 55 gr griza
- 55 gr putera ili margarina
- 25 gr meda
Glazura:
- 160 gr čokolade za kuvanje
- 200 ml slatke pavlake
Uputstvo
- Sipati mleko u šerpicu, dodati šećer i griz i kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, dodati med i puter i izmešati da se smesa ujednači.
- U kalup odgovarajućih dimenzija, složiti u tri reda po četiri keksa. Keks nije potrebno dodatno natapati.
- Preko keksa sipati vruć fil i ravnomerno rasporediti. Preko fila složiti još jedan red keksa, pa ostaviti da se kolač hladi.
- Slatku pavlaku zagrejati do vrenja, ali paziti da ne provri. U vruću pavlaku dodati čokoladu iskidanu na komade i mešati da se čokolada istopi i smesa ujednači.
- Ovako spremljenu glazuru odmah preliti preko kolača i ostaviti kolač da se potpuno ohladi i glazura stegne.
- Seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Kolač je zaista brz, lak, jednostavan, jeftin i što je najvažnije preukusan, ali moram dodati jednu malu zamerku. Mislim da bi kolač bio još lepši i ukusniji, kada bi se fil duplirao, tj. kada bi skuvali duplu meru fila, a sve ostalo ostane isto. Sledeći put pravim tako, a vi odlučite sami.
Poslovica za danas:
-„Poteškoća i gubitak čine čoveka mudrim.“-
Lajkujte nas: