Kikiriki keks
Sastojci
- 150 gr putera ili margarina
- 100 gr kristal šećera
- 100 gr šećera u prahu
- 1 celo jaje
- 200 gr neslanog mlevenog kikirikija
- 1/2 kesice praška z apecivo
- 170 gr brašna
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Od testa napraviti dve salame, prečnika 5-6 cm. Salame uviti u providnu foliju i ostaviti u frižidera na 1 – 2 sata.
- Ohlađene salame seći na krugove, širine 1 cm, ređati u pleh i peći na 180*C oko 10 – 15 minuta. Keksići treba da budu zlatno žute boje.
- Ostaviti kekse da se ohlade, pa vaditi iz pleha i slagati na tacnu ili u kutiju za kekse.
- Takođe, od testa možete praviti male loptice, blago ih spljoštiti i ređati u pleh. U sredinu možete staviti zrno kikirikija.
- Meni lično lakša je prva varijanta, jer se testo oblikuje u salamu dok je toplo i mekano. Kada se testo ohladi, malo ga je teže oblikovati.
Napomene
Brz, jednostavan i preukusan keks od kikirikija, pa ukoliko ste ljubitelj istog, krenite polako u kuhinju i za sat vremena imaćete tople mirišljave keksiće na stolu. Ja nekako uvek praktikujem, da za sve kolače i kekse, za koje je potrebno hladiti testo pre dalje obrade, testo umesim veče pre toga, pa preko noći ostavim u frižideru.
Poslovica za danas:
-„Ako voliš život, ne bacaj vreme; jer vreme je ono od čega se život sastoji.“-
Lajkujte nas: