Dedin brk
Sastojci
Testo:
- 180 gr putera ili margarina
- 5 kašika šećera
- 4 žumanceta
- 3 kašike kisele pavlake
- 100 ml mleka
- 1/2 kesice suvog kvasca
- prstohvat soli
- oko 400 gr oštrog brašna
Fil:
- 4 belanceta
- 130 gr šećera
- 200 gr mlevenih oraha
Glazura:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Ostalo:
- džem od kajsija ili šljiva
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo podeliti na tri dela. Svaki deo rastanjiti tanko oklagijom u oblik pravougaonika, tako da dužina bude iste dužine kao i pleh u kome ćete peći kolač.
- Rastanjeno testo premazati džemom po izboru, pa sa obe strane urolati u rolate, ali tako da po sredini ostane prazan prostor, širine oko dva prsta, pa prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Isto uraditi sa ostala dva dela testa.
- Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer i mutiti mikserom da se dobije čvrst šaum. Dodati mlevene orahe i varjačom izmešati smesu da se sjedini. Smesom napuniti dresing kesu, ili običnu kesu za zamrzivač, odseći vrh kese, pa filom puniti prazan prostor na kolaču.
- Kolač peći na 180*C oko 15-20 minuta. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi.
- Istopiti čokoladu za kuvanje sa uljem, pa premazati preko ohlađenog kolača, ali samo po sredini, preko fila. Kada se glazura stegne, seći kolač na šnite, debljine jednog prsta i složiti na tacnu za kolače.
Napomene
Dedin brk ili dedini brkovi, kako ga već neko zove, je zaista odličan i izdašan kolač. Deluje malo komplikovano, ali veoma ga je lako i jednostavno napraviti. Što se vremena tiče, i to mu ide u prilog, jer se veoma brzo napravi.
Poslovica za danas:
-„Kada žena kaže ‘molim?’, dobro je ona tebe čula, samo ti daje priliku da promeniš ono što si rekao.“-
Lajkujte nas: