Štrudlice sa smokvama
Sastojci
- 200 gr putera ili margarina
- 200 gr kisele pavlake
- 100 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 500 gr brašna
Fil:
- 300 gr džema od smokvi
- 3-4 kašike mlevenog keksa
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Ostaviti ga za trenutak sa strane, dok spremite fil.
- U džem od smokvi dodati 3-4 kašike mlevenog keksa i sve izmešati. Ukoliko je džem malo ređi, dodajte slobodno još neku kašiku keksa, da se dobije malo gušća, lepljiva smesa. Inače, ako nemate džem od smokvi, naravno da možete koristiti onaj koji vam se nađe u kuhinji ili koji najviše volite.
- Ovako spremljen fil prebaciti u dresing kesu ili običnu kesu za zamrzivač, pa odseći vrh kese da se dobije rupa prečnika jednog prsta.
- Testo sada rastanjiti oklagijom u oblik pravougaonika, debljine 5 mm. Testo iseći na pet jednakih traka, širine otprilike tri prsta. Na svaku traku, celom dužinom po sredini istiskati džem iz kese. Sada spajati ivice trake celom dužinom, pa prebaciti u veliki pleh od rerne, ali tako da onaj spojeni deo dođe na dno pleha.
- Isto uraditi sa ostalim trakama, pa kada su sve smeštene u pleh, iseći ih na štrudlice, dužine oko 5-6 cm.
- Štrudlice peći na 180*C oko 15-20 minuta. Ostaviti ih da se malo ohlade, pa obilato posuti prah šećerom i poslužiti.
Napomene
Ljudi moji ovaj kolač je toliko jedan jednostavan, lak i brz za pravljenje, da ja nemam reči. Bukvalno sam ih napravila za 7-8 minuta, naravno ako ne računam pečenje. A ukus je već svima dobro poznat.
Poslovica za danas:
-„Tvoja svrha u životu je da pronađeš svoju svrhu i uložiš sav svoj trud i srce u nju.“-
Lajkujte nas: