Londoneri
Sastojci
Kora:
- 150 gr margarina ili putera
- 120 gr šećera
- 4 žumanceta
- 250 gr brašna
Fil:
- 4 belanceta
- 150 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 gr mlevenih oraha
- prstohvat soli
Ostalo:
- 4-5 kašika džema od šljiva ili kajsija
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Rastanjiti ga oklagijom na papiru za pečenje, pa sa sve papirom prebaciti u pleh dimenzija 24 x 35 cm ili neki pleh sličnih dimenzija.
- Testo u plehu premazati džemom po izboru, pa ostaviti sa strane, dok spremate fil.
- Umutiti belanca i prstohvat soli u čvrst sneg. Dodati šećer i nastaviti mutiti, dok se ne dobije čvrsta smesa. Na kraju dodati vanilu i mlevene orahe pa špatulom polako izmešati smesu da se sastojci sjedine.
- Ovako umućenu smesu izručiti preko testa i poravnati. Ja sam preko fila pobacala malo listića od badema, ali to nije obavezno.
- Kolač peći na 180*C oko 20-25 minuta.
- Ispečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi, pa seći na štangle i poslužiti. Preko kolača možete posuti malo šećera u prahu.
Napomene
Znam da se ponavljam, ali ja jednostavno obožavam ovu vrstu kolača. Prhka testa su mi omiljena i ne postoji kolač od prhkog testa koji ne voli, pa ću stoga biti možda malo i pristrasna kada kažem da je ovaj kolač fantastičan. Na vama je da ga napravite i probate, i date svoj sud. Inače, kolač se veoma lako i brzo napravi.
Poslovica za danas:
-„Bog pomaže onima koji pomognu sebi.“-
Lajkujte nas: